Aktīvisti: NDK atzinums par bijušā "Marsa" velotreka nākotni ir formāla atrakstīšanās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) atzinums par Valsts drošības dienesta (VDD) jaunās ēkas būvniecību bijušā velotreka "Marss" vietā ir formāla atrakstīšanās, kurā nav iekļauts neviens jauns arguments, uzskata Teikas apkaimes biedrības valdes priekšsēdētāja Selīna Vancāne.

Viņa sacīja, ka komisijas atzinumā nav nekādu jaunu faktu vai argumentu, kādēļ vienīgā piemērotā vieta VDD ēkas būvniecībai ir Brīvības gatvē 207, un tajā iekļauti visi iepriekš jau minētie VDD apgalvojumi.

"Politiķiem ir grūti atzīt kļūdas. Ja reiz viss VDD ir atkarīgs tikai no ēkas atrašanās vietas, tad jautājums, cik tas vispār ir droši, ja visā pilsētā vienīgā viņiem piemērotā vieta ir šī," sprieda aktīvistu pārstāve, paužot viedokli, ka NDK savu atzinumu uzrakstījusi "ķeksīša pēc", nemaz neizanalizējot aktīvistu sniegtos argumentus, kurus komisija solīja vērtēt padziļināti.

Biedrības vadītāja gan neslēpa, ka visa procesa laikā ikvienu diskusiju politiķi un citu institūciju pārstāvji mēģinājuši "aizvien tālāk virzīt prom no jautājuma būtības", tādēļ šāds komisijas atzinums neesot nekāds pārsteigums.

Viņa sacīja, ka pagaidām nav skaidrs, vai NDK atzinums būs jāskata Saeimai vai valdībai, taču nepieciešamības gadījumā aktīvisti ir gatavi individuāli uzrunāt deputātus un lūgt balsot par šo jautājumu.

Viņa arī atzina, ka patlaban ir ierobežotas iespējas pulcēties un piketēt, kas atņem vienu no nostājas paušanas iespējām.

Mandātu komisija ir atbildīgā komisija par iedzīvotāju iniciatīvu izskatīšanu. Pēc komisijas rosinājuma iniciatīva par parka izveidošanu bijušā velotreka “Marss” teritorijā tika nodota izskatīšanai NDK.

Tikmēr aktīvistu pārstāve Vancāne pauda viedokli, ka notikušais ir "laba mācībstunda pilsoniskajai atbildībai", jo, lai arī sabiedriskā apspriede rīkota netika, iedzīvotāji spēja mobilizēt spēkus, piekļūt valsts augstākajām amatpersonām un veidot dialogu.

Vienlaikus viņa arī norādīja, ka šī ir paraugstunda, kā formāli atrakstīties no problēmas risināšanas. "Viņi var manevrēt ar visādām "sarkanām mapītēm un skaitļiem", un šīs lietas mēs kā sabiedrība nevaram pārbaudīt," sacīja Vancāne.

Viņas ieskatā, arī VAS "Valsts nekustamie īpašumi" šajā situācijā "iziet bez vainas" un visu sabiedrības nosodījumu saņem VDD, kas neesot adekvāti.

Tiesāties ar valsti iedzīvotāji gan neesot gatavi, jo VDD ēkas būvniecību pēc būtības atbalsta, kā arī NDK atzinumā norādīts, ka pat tiesvedības gadījumā ēkas būvniecība apturēta netiktu, jo tas esot valsts interešu objekts.

Kā ziņots, VDD jaunās ēkas būvniecības atlikšana vai kavēšana pašreizējos drošības apstākļos nav pieļaujama un ēka ir jāceļ noskatītajā vietā Rīgā, bijušā velotreka vietā Brīvības ielā, kas vienīgā atbilst dienesta vajadzībām, šādu nostāju savā atzinumā pauž Saeimas NDK.

Vēl pirms bija zināms, ka bijušā velotreka "Marss" vietā iecerēta VDD ēkas celtniecība, Teikas apkaimes biedrība, tās atbalstītāji un rajona nekustamo īpašumu attīstītāji savāca vairāk nekā 10 000 parakstu, aicinot konkrētajā vietā izveidotu parku. Pēc nelielas vilcināšanās no valsts puses tika atzīts, ka konkrētā vieta ir noskatīta VDD jaunās ēkas celšanai. ŠĪ iemesla dēļ ierosinājumu tika aicināts noraidīt, tomēr jautājuma skatīšana nonāca Saeimā un NDK.

Jau skatot jautājumu komisijā, no valdošo partiju pārstāvju puses pārsvarā izskanēja noraidoša attieksme pret iedzīvotāju ierosinājumu. NDK tagad ir formulējusi atzinumu uz sešām lapām, kurā rekomendē turpināt VDD ēkas būvēšanas darbus atbilstoši saskaņotajam būvprojektam. Atzinumā pausta nostāja, ka ēka ir nepieciešama, jo VDD spējas pilnvērtīgi reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem ir viens no valsts nacionālās drošības stūrakmeņiem, no kā atkarīga gan visas valsts, gan atsevišķi katra iedzīvotāja drošība.

Komisija aicina Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentu paredzēt labiekārtotas sporta un atpūtas vietas ierīkošanu teritorijā pie Rīgas 45.vidusskolas.

Parlamentārieši apgalvo, ka "izprot un respektē" pilsoņu iniciatīvā paustās bažas par Teikas apkaimē trūkstošu kvalitatīvu publisku ārtelpu un rekomendē Rīgas domei un Pilsētas attīstības departamentam turpmāk pievērst lielāku uzmanību Rīgas pilsētas teritorijas plānošanas procesam, veicinot sabiedrības līdzdalību pirms teritorijas zonējuma detalizācijas. "Nepieciešams veicināt sabiedrības līdzdalību pašvaldības teritorijas plānošanas procesā, savlaicīgi uzmanību pievēršot atsevišķi katram teritorijā esošajam zemes gabalam," teikts deputātu pieņemtajā atzinumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu