Izmaksāto dīkstāves pabalstu apmērs pārsniedzis 10 miljonus eiro (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VID ēka
VID ēka Foto: Paula Čurkste/LETA

Līdz trešdienas pēcpusdienai Valsts ieņēmumu dienests (VID) izmaksājis dīkstāves pabalstus 10 630 123 eiro apmērā. Dienas laikā izmaksāto pabalstu apjoms pieaudzis par 1 806 371 eiro.

VID dīkstāves pabalstus izmaksājis 5479 darba devēju 31 488 darbiniekiem, kā arī 2068 pašnodarbinātām personām.

Pabalsti 10 011 593 eiro apmērā izmaksāti kopumā 31 488 darbiniekiem pēc 5479 uzņēmumu iesniegumiem. Savukārt pēc 2068 pašnodarbināto personu iesniegumiem izmaksāti pabalsti kopumā 618 530 eiro apmērā.

VID turpina vērtēt uzņēmumu iesniegumus. Līdz aprīļa beigām atbalsts atteikts 3392 uzņēmumiem un 1532 pašnodarbinātajiem, kas nav atbilduši Ministru kabineta noteiktajiem kritērijiem.

Līdz šim galvenie iemesli, kādēļ VID uzņēmumiem atteicis dīkstāves pabalstu izmaksu uzņēmumu darbiniekiem, ir šādi - 44% gadījumu aprēķinātie nodokļi vidēji mēnesī ir bijuši mazāki par 200 eiro; 26% uzņēmumu bijis nodokļu parāds, kas pārsniedz 1000 eiro un kuram nav izveidots nomaksas grafiks; 21% gadījumu ir bijis nepietiekams apgrozījuma samazinājums; bet 5% nav iesniegtas visas deklarācijas.

Savukārt galvenie iemesli, kādēļ dīkstāves pabalstu izmaksa atteikta pašnodarbinātajiem, ir šādi - 52% vidēji mēnesī deklarētas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas mazāk nekā 20 eiro apmērā; 17% ir nodarbināti pie cita darba devēja pilnu darba laiku; 14% pašnodarbināto ienākumi no nepilna laika nodarbinātības ir pārsnieguši 430 eiro; 8% iesniedzēju ir nodarbināti valsts vai pašvaldību iestādēs, bet 6% ir bijuši darba devēji.

Kopš 25.marta, kad pirmie uzņēmumi sāka pieteikties dīkstāves pabalstam, līdz aprīļa beigām 19% iesniegumu par dīkstāves pabalsta piešķiršanu saņemts no vairum un mazumtirgotājiem, kā arī auto un motociklu remonta nozares, 15% - no izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, bet 10% no uzņēmumiem, kas vērsušies pēc dīkstāves pabalsta darbiniekiem, pārstāvējuši mākslas, izklaides un atpūtas nozari.

Savukārt, analizējot pabalstam pieteikto darbinieku skaitu, 34% no darbiniekiem pārstāv izmitināšanas un ēdināšanas nozari, 12% - vairum un mazumtirdzniecību un auto un motociklu remonta nozari, 12% - mākslas, izklaides un atpūtas uzņēmumus.

Dīkstāves pabalsta saņēmējus VID publisko dienesta mājaslapā "www.vid.gov.lv/lv/statistika-3".

VID 27.martā sāka izmaksāt dīkstāves pabalstus to uzņēmumu strādājošajiem, kurus negatīvi ietekmējusi Covid-19 izraisītā krīze. Marta beigās VID tika piešķirti 102 miljoni eiro, lai sāktu dīkstāves pabalstu izmaksu.

VID pieprasīto dīkstāves pabalstu izmaksā piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, pārskaitot pabalstu uz iesniegumā norādīto darbinieka kontu.

Kopumā Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai valsts līdz šim lēmusi atvēlēt ap četriem miljardiem eiro.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu