Video: milzu sirsenis-slepkava uzbrūk pelei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Āzijas milzu sirsenis-slepkava
Āzijas milzu sirsenis-slepkava Foto: AP/Scanpix

Pēc ziņām par to, ka ASV parādījušies Āzijas milzu sirseņi-slepkavas, internetā klīst video, kurā viens no līdzīga veida sirseņiem uzbrūk pelei. 

Tiesa, kā rakstīts izdevumā “Newsweek”, video, kas publicēts Twitter kontā “Welcome To Nature”, ir uzņemts 2018. gadā un aktualizējies pēc ziņām par sirseņu-slepkavu parādīšanos Amerikā. Kāds eksperts no Londonas izdevumam pastāstīja, ka tas varētu būt Eiropas sirsenis (vespa crabro).     

Sirsenis ar peli cīnās aptuveni minūti. Nesekmīgi cenšoties atbrīvoties no sirseņa, pele kļūst arvien vārgāka un beigu beigās padodas. Pielicis punktu peles dzīvībai, sirsenis aizlido. 

Bioloģijas profesors Deivs Gūlsons no Saseksas Universitātes Lielbritānijā ir pārliecināts, ka sirsenis peli nogalināja, lai barotos ar to. 

“Sirseņi pēc to būtības ir gaļēdāji. Es domāju, ka tā ir pavisam jauna pele, kas, iespējams, bija ievainota jau iepriekš, jo parasti tās neiet ārā gaišā dienas laikā. Sirsenis, kā redzams, ir izmantojis izdevību un ķēries klāt branga mielasta sagatavošanai. Tomēr jāsaka, ka sirseņi parasti zīdītājiem neuzbrūk,” Gūlsons stāstīja “Newsweek”. 

Viņš arī atklāja, ka nekad iepriekš tādu uzbrukumu nav redzējis, tomēr tas varētu būt tāpēc, ka sirseņu un peļu ceļi krustojas ļoti reti. Sirseņi ir dienas dzīvnieki, bet peles parasti aktīvas ir naktīs. Tomēr ir zināms, ka sirseņi bieži vien uzbrūk par sevi krietni lielākiem insektiem un nevairās tos arī notiesāt. 

Amerikā Eiropas sirsenis pirmo reizi tika novērots 1840. gadā Ņujorkā. Mūsdienās tas ir sastopams Amerikas austrumos un centrālajā daļā. Tomēr tā nav vienīgā sirseņu suga Ziemeļamerikā, jo šis videoklips sociālajos tīklos parādījās īsi pēc tam, kad pasauli pāršalca ziņas par Āzijas milzu sirseņu-slepkavu (vespa mandarinia) “iebrukumu” Amerikā. 

Āzijas milzu sirseņi, kas nereti tiek dēvēti par sirseņiem-slepkavām, ir vairāk nekā sešus centimetrus gari. Šie insekti dzīvo Dienvidaustrumāzijā, Ķīnā un Taivānā, vēsta aģentūra “Reuters”.  

Pagājušā gada decembrī Āzijas milzu sirseņi pirmo reizi konstatēti Vašingtonas štata pilsētā Bleinā, netālu no ASV robežas ar Kanādu.   

Kā norādīja Vašingtonas štata Lauksaimniecības departamenta entomologs Svens Ēriks Spichaigers, Āzijas milzu sirseņu dzēlieni var būt bīstami cilvēkiem. Vairāku šo sirseņu dzēlieni cilvēkam var izrādīties nāvējoši.  

Āzijas milzu sirseņi arī mēdz uzbrukt bišu spietiem, tāpēc šo insektu parādīšanās ASV rada draudus gan biškopībai, gan visai lauksaimniecībai.  

Spichaigers pauž viedokli, ka, sirseņiem ASV sākot strauji vairoties, to nodarītais posts varētu būt ievērojams.  

Zinātniekiem pagaidām vēl nav pilnībā skaidrs, kā Āzijas milzu sirseņi ir nonākuši Vašingtonas štatā.  

Visticamāk, insekti bijuši uz kāda no konteinerkuģiem, kas no Āzijas ieradies vienā no Vašingtonas štata ostām. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu