Kučinskis: Jurašam nevajadzētu piedalīties ģenerālprokurora amata kandidātu vērtēšanā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Māris Kučinskis.
Māris Kučinskis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājam Jurim Jurašam (JKP) patiešām nevajadzētu piedalīties ģenerālprokurora amata kandidātu vērtēšanā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš uzsvēra, ka tai jābūt ļoti objektīvai vērtēšanai, kur "nevajadzētu iespaidoties no kaut kādiem spiedieniem".

Kučinskis aicināja atcerēties, kādus likuma grozījumus bija iesniedzis Juraša partijas biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), piemēram, ļaut pieteikties šim amatam daudz plašākam cilvēku lokam.

"Tur bija mēģinājumi daudz vieglākā ceļā. Tas viss ir gana aizdomīgi, lai šobrīd mēs visi, es domāju, būtu ļoti, ļoti uzmanīgi šajā izvirzīšanas procesā," sprieda politiķis.

Kā vēstīts, ģenerālprokurora amata kandidātu konkursam pieteikušies astoņi pretendenti. Saeimai iecelšanai ģenerālprokurora amatā tiks virzīts kandidāts, kurš būs saņēmis Tieslietu padomes locekļu balsu vairākumu. Viens no Tieslietu padomes locekļiem ir arī Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs, kas ir Jurašs.

Latvijas Televīzija iepriekš atgādināja, ka pret Jurašu Ģenerālprokuratūra uztur apsūdzību par valsts noslēpuma izpaušanu. Lietā joprojām turpinās tiesvedība.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Latvijas Televīzijai atzinis, ka interešu konflikta likumu Jurašs nepārkāpj, taču ētisku apsvērumu dēļ tik un tā ģenerālprokurora atlasē viņam piedalīties nevajadzētu.

"Juraša piedalīšanās ģenerālprokurora amata kandidātu vērtēšanā var radīt šaubas par Juraša kandidātu vērtējuma objektivitāti un neitralitāti, līdz ar to biroja ieskatā Jurašam ētisku apsvērumu dēļ no ģenerālprokurora amata pretendentu vērtēšanas vajadzētu atturēties," norādījis KNAB.

Aģentūra LETA jau iepriekš vēstīja, ka konkursā uz ģenerālprokurora amatu plāno kandidēt četri prokurori - Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Armīns Meisters, Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Juris Juriss, Ģenerālprokuratūras Prokuroru personāla un profesionālās izaugsmes nodaļas prokurors Jānis Ilsteris un Ģenerālprokuratūras Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokurors Alēns Mickevičs.

Rīgas apgabaltiesas pārstāvis Raimonds Ločmelis un prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūrai LETA apstiprināja, ka starp kandidātiem ir arī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs Juris Stukāns un Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Uvis Kozlovskis.

Ģenerālprokurora amatam pieteikušies arī bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs, 12.Saeimas deputāts Gunārs Kūtris un kādreizējais prokurors, tagad advokāts Aldis Pundurs, vēstīja raidījums "TV3 Ziņas".

Tieslietu padome ģenerālprokurora amata kandidātus sāks vērtēt tad, kad par viņiem būs saņemts pozitīvs atzinums no Satversmes aizsardzības biroja.

Pašreizējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pilnvaru termiņš beidzas 11.jūlijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu