Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori netālu no Dundagas konstatē nelegālu nēģu zvejniecību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zvejas tīkls ar pludiņiem
Zvejas tīkls ar pludiņiem Foto: Evija Trifanova / LETA

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vides inspektori vakar, 6.maijā, apsekojot dabas liegumu "Pāces pļavas" Dundagas novadā, pieķēra maluzvejnieku, kurš nelikumīgi bija ieguvis vairāk nekā simts upes nēģus, informēja DAP Komunikācijas un dabas izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa.

Viņa stāstīja, ka, veicot kontroli dabas liegumā, inspektors pamanīja, ka kāda persona Pāces upē nelikumīgi iegūst nēģus. Aizturot pārkāpēju, tas izmeta spaini ar nēģiem un aizmuka. Spainī bija 127 upes nēģi, kuri bija tikko iegūti un vēl dzīvotspējīgi, tādēļ tika atlaisti atpakaļ upē.

Upes nēģis ir ierobežoti izmantojama īpaši aizsargājama ūdensdzīvnieku suga, kuras ieguve Pāces upē ir aizliegta. Turklāt patlaban dabā norisinās nēģu nārsts. Iznērsto ikru skaitu samazina ne tikai nārstojošu upes nēģu ieguve, bet arī cilvēku pārvietošanās ar kājām pa nārsta vietām, jo tādējādi tiek bojāti apaugļotie ikri.

DAP Kurzemes reģionālās administrācijas vadītāja Dace Sāmīte atzīmē, ka šādu gadījumu savlaicīgai atklāšanai īpaši būtisks ir zinošu un profesionālu valsts vides inspektoru kolektīvs, kuri vislabāk pārzina savā uzraudzībā nodotās dabas teritorijas. Turklāt jau iepriekš minēts, ka krīzes laikā dažādu pārkāpumu skaits pret dabu ticamākais būtiski pieaugs, līdz ar to inspektoriem darba apjoms tikai palielinās.

Lietas materiāli nodoti Valsts policijai. Nēģu zvejas lieguma laikā sods par katru nelikumīgi iegūto nēģi ir 40 eiro.

Upes nēģis ir Eiropas nozīmes īpaši aizsargājama suga. Latvijā tai ir īpaši aizsargājamas ierobežoti izmantojamas sugas statuss. Šī apaļmutnieku suga vairāk apdraudēta ir Baltijas jūras dienvidu un dienvidrietumu daļā. Mazāk apdraudētas ir jūras ziemeļu daļas populācijas, tāpēc tādās valstīs, kā, piemēram, Latvijā, Zviedrijā, Somijā joprojām upes nēģus var zvejot. Nēģis ir nozīmīgs Latvijas iekšējo ūdeņu zvejas objekts, tāpēc kopš 1960.gada tiek mākslīgi pavairots, ielaižot uz nārstu upēs virs aizsprostiem, bet pagājušā gadsimta 80.gados uzsākta arī to kāpuru ielaišana upēs, sacīja Ezeriņa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu