Covid-19: Dienvidkoreja skaidro "atkārtotas saslimšanas" gadījumus (4)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 tests. Ilustratīvs attēls
Covid-19 tests. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Pagājušomēnes Dienvidkorejā tika fiksēti vairāki desmiti gadījumu, kad no Covid-19 izveseļojušies pacienti vēlāk atkal uzrādīja pozitīvu testa rezultātu. Tas raisīja bažas par iespējamu imunitātes neizstrādāšanos un kā tas varētu ietekmēt ierobežojumu atcelšanu un vakcīnas izstrādi. 

Taču Dienvidkorejas valdība pēc vairākas nedēļas ilga zinātnieku darba secinājusi, ka vairums atkārtoti pozitīvo testu visdrīzāk devuši "viltus pozitīvu" rezultātu, ko izraisījušas cilvēka organismā klātesošas - bet, domājams, vairs ne infekciozas vīrusa paliekas, ziņo aģentūra "Reuters".

Dienvidkorejā līdz trešdienai bija fiksēti vairāk nekā 350 šādi gadījumi, liecina valsts Slimību kontroles un profilakses centra (KCDC) dati.

Arvien lielākam skaitam dienvidkorejiešu izbeidzot ārstēšanos no Covid-19, mediķi pamanīja nevēlamu tendenci - daži pacienti, kuri it kā bija izveseļojušies, vēlāk veiktā testā atkal uzrādīja pozitīvu rezultātu.

Amatpersonas sāka izskatīt vairākus iespējamos skaidrojumus, tai skaitā, ka īsā laika posmā varētu būt iespējama atkārtota inficēšanās. Pagājušonedēļ valdība sasauca ekspertu paneli. Zinātnieki un mediķi secināja, ka reālistiskākais izskaidrojums ir tāds, ka testi uzrādīja "viltus pozitīvu" rezultātu.

Dienvidkorejā izmanto RT-PCR testus, kuri reaģē uz koronavīrusa ģenētisko materiālu. Ar šāda veida testiem iespējams ātri iegūt rezultātu, un tie tiek uzskatīti par visprecīzākajiem. Taču atsevišķos gadījumos tie reaģē uz vīrusa paliekām, kas vairs neapdraud ne pacientu, ne arī apkārtējos, norāda Čuņaņas Universitātes vakcīnu izstrādes pētnieks Seols Daivu.

"RT-PCR ierīce nevar noteikt atšķirību starp infekciozu un neinfekciozu vīrusa daļiņu, jo tests reaģē uz jebkādu [SARS-CoV-2] vīrusa komponentu," uzsver Seols.

KCDC uzskata, ka gadījumi, kad pacienti pēc izārstēšanās atkal uzrāda pozitīvu Covid-19 testa rezultātu, ir saistīti ar šo apstākli.

Taču Dienvidkorejas valdība turpina vākt pierādījumus, lai pārliecinātos, ka testi patiešām uzrāda neaktīva vīrusa klātbūtni.

Atkārtota testēšana pēc izveseļošanās tika veikta cilvēkiem, kuriem no jauna parādījās respiratorie simptomi vai kuri tika izvēlēti valdības īstenotas programmas ietvaros.

Tiek uzskatīts, ka pacienti, kuri pēc Covid-19 izslimošanas atkal uzrādīja pozitīvu rezultātu, nav infekciozi. KCDC nav identificējis nevienu gadījumu, kad šāds pacients būtu nodevis vīrusu citam cilvēkam.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu