"Altum" Trīs jūru valstu iniciatīvas investīciju fondā ieguldīs 20 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum") Trīs jūru valstu iniciatīvas investīciju fondā ieguldīs 20 miljonus eiro, ceturtdien ārkārtas sēdē nolēma Ministru kabinets.

Trīs jūru valstu investīciju fonds ir kopīgs 12 Baltijas, Melnās un Adrijas jūras valstu attīstības institūciju iniciatīva ar mērķi veicināt ilgtspējīgu un praktisku projektu finansēšanu un attīstību transporta, enerģētikas, informāciju tehnoloģiju un telekomunikāciju nozarēs. Trīs jūru iniciatīvas dalībvalstis ir Latvija, Austrija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija. Nodomu protokolu par fonda izveidi 2018.gada septembrī samitā Bukarestē parakstīja sešu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu attīstības institūciju, tostarp "Altum", vadītāji.

Plānots, ka Trīs jūru valstu investīciju fonda 12 dalībvalstīm, tostarp Latvijai, būs pieejams kopumā 3-5 miljardu eiro finansējums infrastruktūras projektu attīstībai.

Šodien valdība pieņēma zināšanai, ka "Altum", pievienojoties Trīs jūru iniciatīvas investīciju fondam, ieguldīs tajā līdz 20 miljoniem eiro no pašu vai piesaistītajiem līdzekļiem. 11 miljonu eiro plānotais finansējuma avots būs nekustamo īpašumu fondos, kurus pārvaldīja AS "Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Hipo Fondi"", ieguldījumu realizācijas rezultātā 2019.gadā "Altum" saņemtais finansējums.

Paredzams, ka "Altum" ieguldījumus fondā veiks pa daļām - katru par desmit miljoniem eiro, pirms otrās daļas ieguldīšanas fondā izvērtējot, vai fondam ir pietiekams progress jaunu dalībnieku un investīciju piesaistē, lai nodrošinātu fonda pilnvērtīgu darbību turpmāko mērķu sasniegšanai.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.  

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu