Dīkstāves pabalstus varēs pieteikt tikai par kārtējo mēnesi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Ministru kabinets ceturtdien ārkārtas sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu noteikt, ka turpmāk dīkstāves pabalstus varēs pieteikt tikai par kārtējo mēnesi, nevis iepriekšējiem mēnešiem.

Šādas izmaiņas ietvertas grozījumos noteikumos par Covid-19 izraisītās krīzes skartiem darba devējiem, kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem.

Līdz šim spēkā esošā noteikumu redakcija paredzēja, ka, lai pieteiktos dīkstāves pabalstam, krīzes skartais darba devējs iesniedza Valsts ieņēmumu dienestā (VID) līdz 30.aprīlim dīkstāves pabalsta iesniegumu par laikposmu no 14.marta līdz 31.martam un turpmāk līdz nākamā mēneša 30.datumam. Tādējādi līdz šim darba devējs varēja pieteikt dīkstāves pabalsta izmaksu darbiniekam par tiem mēnešiem, kopš valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Tomēr ar grozījumiem noteikumos tiek samazināts laika posms, kādā var pieteikties dīkstāves pabalstam, paredzot, ka dīkstāves pabalstam varēs pieteikties tikai par kārtējo kalendāro mēnesi. EM skaidroja, ka tādējādi par iepriekšējo mēnesi nevarēs saņemt dīkstāves pabalstu jeb, piemēram, maijā piesakot dīkstāves pabalstu, to nevarēs saņemt par iepriekšējiem mēnešiem, bet tikai maiju.

Ar grozījumiem noteikumos arī paredzēts, ka turpmāk dīkstāves pabalstu varēs saņemt tie darba ņēmēji, kuri vienlaikus no saimnieciskās darbības saņem ienākumus, kas nepārsniedz 430 eiro. Ja minētie ienākumi no saimnieciskās darbības pārsniedz 430 eiro, darba ņēmējs nevarēs kvalificēties dīkstāves pabalsta saņemšanai.

Ar grozījumiem noteikumos arī paredzēts, ka tām personām, kuras dīkstāves laikā atgriežas darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma, dīkstāves pabalstu noteiks 100% apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta par sešu mēnešu periodu pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi.

Tāpat no EM izstrādātajiem grozījumiem noteikumos izriet, ka krīzes skartajam darba devējam būs pienākums nekavējoties informēt VID par dīkstāves pārtraukšanu darbiniekam, kuram piešķirts dīkstāves pabalsts, vai par citiem apstākļiem, kas ir pamats piešķirtā dīkstāves pabalsta izmaksas pārtraukšanai.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12.maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Līdz trešdienas pēcpusdienai VID izmaksājis dīkstāves pabalstus 10 630 123 eiro apmērā. Dienas laikā izmaksāto pabalstu apjoms pieaudzis par 1 806 371 eiro. Pabalsti 10 011 593 eiro apmērā izmaksāti kopumā 31 488 darbiniekiem pēc 5479 uzņēmumu iesniegumiem. Savukārt pēc 2068 pašnodarbināto personu iesniegumiem izmaksāti pabalsti kopumā 618 530 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu