VAAD: Līdz ar siltāku laiku pieaugusi augiem kaitīgo organismu izplatība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Iestājoties siltākam laikam, pieaugusi augiem kaitīgo organismu izplatība un tie laukos un dārzos ir sastopami vairāk, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) informācija mikroblogošanas vietnē "Twitter". 

VAAD informē, ka ziemāju laukos sastopami kaitēkļi, nelielā skaitā laputis, tripši un spradži, kā arī slimības.

VAAD Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja Anitra Lestlande pievienotajā dienesta video stāsta, ka ziemas kviešu laukos sastopamas dažādas plankumainības.

Atsevišķos laukos ir sastopama arī miltrasa, bet pēdējās dienas sevišķi aktīvi izplatās stiebrzāļu gredzenplankumainība.

Kādā laukā Kurzemē tā izplatījusies ar 36% apmērā, bet ar nelielu attīstības pakāpi - 3%.

Lestlande arī atzīmē, ka ir sācies rapšu ziedēšanas laiks. Rapšu lauki pilnziedā ir Kurzemes reģionā, bet pārējā Latvijas teritorijā tie ir ziedēšanas sākumā. Rapšu laukos ir sastopams krustziežu spīdulis. Pagaidām gan ne pārāk lielā izplatībā.

Tikmēr augļu dārzos nelielā izplatībā  parādījušies ābeļu ziedu smecernieki un nevienādais mizgrauzis.

Atsevišķos dārzos, netālu no Tukuma, kur to ir vairāk, saimniekiem jābūt īpaši uzmanīgiem un jāseko situācijas attīstībai.

Tajā pašā laikā VAAD informē, ka vasarāju labības sējumos Latvijā kaitēkļi un slimības līdz šim nav konstatēti.

VAAD ir Zemkopības ministrijas padotībā. Dienests veic valsts kontroli un uzraudzību augu aizsardzības jomā, kā arī sadarbojas ar starptautiskām organizācijām, nodrošinot informācijas apmaiņu ar citām valstīm par augu aizsardzības, augu karantīnas, sēklu aprites un selekcionāra tiesību aizsardzības jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu