Jēkabpils tomēr vēlas palikt esošajās robežās ar valsts nozīmes pilsētas statusu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Lai arī iepriekš Jēkabpils pašvaldība lēmusi atbalstīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto administratīvi teritoriālās reformas modeli, pašvaldību apvienojot ar blakus novadiem, šodien dome vienojās, ka vēlas palikt esošajās administratīvās teritorijas robežās ar valsts nozīmes pilsētas statusu, informēja domē.

Ārkārtas domes sēdē deputāti vienojās par likumprojektu "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums". Ar desmit balsīm par, vienam atturieties un diviem deputātiem sēdē nepiedaloties, domes deputātu vairākums atbalstīja lēmumu, ka pilsēta vēlas palikt esošajās administratīvās teritorijas robežās ar valsts nozīmes pilsētas statusu. Tuvākajā laikā ar domes deputātu viedokli tiks iepazīstināta Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija un VARAM.

"Vakardien attālināti piedaloties Latvijas Pašvaldību savienības Reģionālās attīstības un sadarbības komitejas sēdē, tika izvirzīts priekšlikums Jēkabpils pilsētai palikt esošajās administratīvās teritorijas robežās ar valsts nozīmes pilsētas statusu. Jau iepriekš esmu definējis, ka reģionālās reformas kontekstā Jēkabpils pilsēta ir gatava būt gan esošajās valsts lielās pilsētas statusā, gan arī būt kopā ar novadiem," komentēja domes priekšsēdētājs Aivars Kraps (GKML).

Viņš arī apgalvoja, ka iepriekšējais lēmums, kas paredzēja pilsētu apvienot ar novadiem, sabiedrībā netika uzņemt viennozīmīgi, vairāk vai mazāk sabiedrība bija sašķelta savā viedoklī. 

"Līdz ar to, lai šobrīd reģionā situācija būtu labvēlīga izaugsmei un veicinātu savstarpējo dialogu, Jēkabpils pilsēta ir gatava turpināt attīstību, esot valsts nozīmes pilsēta, un, uzsveru, tāpat kā tas bija līdz šim, sadarboties ar apkārtējiem novadiem. Galvenais, kas mums jāpatur prātā šīs reformas gaitā, ir iedzīvotājs, viņa intereses un labklājība," pauda Kraps.

Sēdē deputāti arī atcēla pērnā gada 12.decembra lēmumu, kas paredzēja atbalstīt Jēkabpils novada izveidi ar administratīvo centru Jēkabpilī.

Jau ziņots, ka pērnā gada decembrī pilsētas deputāti atbalstīja VARAM piedāvāto administratīvi teritoriālās reformas iedalījumu, saskaņā ar kuru paredzēts izveidot Jēkabpils novadu ar administratīvo centru Jēkabpilī, apvienojot Jēkabpils, Aknīstes, Krustpils, Salas un Viesītes novadus un republikas nozīmes pilsētu Jēkabpili.

Taču lielākā daļa no pašvaldībām ap Jēkabpili vēlas veidot atsevišķu, Sēlijas novadu, neiekļaujot tajā pilsētu.

Ziņots arī, ka aprīlī Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija atbalstīja priekšlikumu par valstspilsētas piešķiršanu desmit pilsētām. Diskusijās komisijā iezīmēja iespēju, ka Saeimas sēdē varētu līdz galam izšķirties, vai šīs desmit pilsētas dēvēt par valstspilsētām vai lielajām pilsētām.

Komisija atbalstīja priekšlikumu, ka valstspilsētas statuss tiek piešķirts Rīgai, Daugavpilij, Jūrmalai, Liepājai, Rēzeknei, Jelgavai, Ventspilij, Valmierai, Jēkabpilij un Ogrei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu