Ģirģens uzdevis policijai sākt pārbaudi par teju 900 000 eiro vērto sejas masku iepirkumu no Ķīnas (27)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Valsts kanceleja

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) šodien uzdevis Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājam Andrejam Grišinam organizēt resoriskās pārbaudes sākšanu saistībā ar gandrīz 900 000 eiro vērto individuālo aizsarglīdzekļu iepirkumu no Ķīnas.

Iepirkumu realizējis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) kā pasūtītājs, Nacionālais veselības dienests (NVD) kā koordinējošā institūcija un SIA "GP Nord" kā piegādātājs.

Šāda ministra rīcība sekojusi pēc tam, kad portālā "delfi.lv" 7.maijā publicētajā rakstā "Gandrīz miljonu vērtā "airBaltic" krava no Ķīnas: masku sertifikāts nederīgs, respiratori - neatbilstoši" minētā informācija, iespējams, liecina par Krimināllikumā paredzētu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Minētais, iespējas, liecina par noziegumiem tautsaimniecībā un valsts institūciju dienestā, norādīja ministrijā.

Kā uzsver Ģirģens, ārkārtas situācija vai nē, bet nav pieļaujama nesaimnieciska rīcība un riskanti iepirkumi, kas var rezultēties nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanā. "Jau redzam, ka pandēmija atstās būtiskas sekas uz nacionālo ekonomiku, un valsts iestādēm būtu jārāda piemērs, pirmkārt, atbalstot vietējos uzņēmējus un tādējādi "sildot" tautsaimniecību, un, otrkārt, taupīgi un apdomāti rīkojoties ar līdzekļiem, kas atvēlēti pandēmijas seku mazināšanai," norāda ministrs.

Ģirģens uzskata, ka, iepazīstoties ar žurnālistu pētījumu, ir pamats pieņēmumam, ka aiz masku un respiratoru iepirkuma no Ķīnas slēpjas valsts amatpersonu bezdarbība, tādēļ viņš uzdevis policijai sākt resorisko pārbaudi.

Šogad 17.martā tik noslēgts līgums starp NMPD kā pasūtītāju, NVD kā koordinējošo institūciju un SIA "GP Nord" kā piegādātāju par pasūtītāja norādītajām kvalitātes prasībām un standartiem atbilstošu respiratoru un sejas ķirurģisko masku piegādi.

Līgums slēgts, pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojuma "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" punktu, kas pieļauj nepiemērot Publisko iepirkumu likumu iegādēm (precēm un pakalpojumiem), kas nepieciešamas Covid-19 uzliesmojuma izplatības ierobežošanai, ārstniecībai un attiecīgo pasākumu organizēšanai.

Līguma izpildes laikā slēgtas papildu vienošanās, kā rezultātā kopējā līguma summa tika koriģēta līdz 869 482 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, tostarp ķirurģiskās sejas maskas cena noteikta 54 centi gabalā, un FFP-2 respiratora cena 3,01 eiro gabalā.

Atbilstoši minētajam līgumam marta beigās tika piegādātas gandrīz 900 000 sejas maskas un 80 000 respiratori.

Portālā "Delfi.lv" 7.maijā publicētajā rakstā minēts, ka vēl pirms maskas bija izvestas no Ķīnas, Polijas akreditēšanas uzņēmums "IRC Polska", kur izsniegts uz maskām attiecinātais sertifikāts, bija to atsaucis.

Paziņojumu "IRC Polska" publicēja 27.martā, norādot, ka visi no 1. līdz 26.martam izsniegtie sertifikāti, kas attiecas uz precēm, kas saistītas ar Covid-19, ir atsaukti.

Līdz ar to naktī no 28. uz 29.martu, kad Latvijā nosēdās pirmā "airBaltic" vestā krava, sertifikāts, kam saskaņā ar līgumu vajadzēja apliecināt šo masku atbilstību, vairs nebija spēkā.

"ICR Polska" paziņojumā arī teikts, ka šādi sertifikāti nav pielīdzināmi atbilstības novērtēšanas procedūrām, bet īpaši izcelts, ka sertifikāti, kas izdoti saskaņā ar laboratorijas "Shanghai MICEZ Equipment Testing&Technical Co., LTD" pārbaudēm, ir "nederīgi vai viltoti".

Jau ziņots, ka patlaban ar Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētajiem iepirkumiem visu valsts institūciju vajadzībām nodarbojas Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs.

Savukārt Nacionālie bruņotie spēki sniegs loģistikas atbalstu, iegādātās preces nogādājot saņēmējiem atbilstoši prioritāro institūciju un to vajadzību sarakstā noteiktajam apjomam.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu