Noraida rosinājumu par atlaižu atjaunošanu senioriem Rīgas sabiedriskajā transportā darba dienu vidū (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Skats uz Rīgas Centrāltirgu no Satiksmes ministrijas.
Skats uz Rīgas Centrāltirgu no Satiksmes ministrijas. Foto: Ieva Makare/LETA

Saeimas vairākums noraidīja deputāta Viktora Valaiņa (ZZS) rosinājumu par atlaižu atjaunošanu, tajā skaitā senioriem, Rīgas sabiedriskajā transportā darba dienās no plkst.10 līdz 17.

Debatēs Saeimas deputāts Mārtiņš Staķis (AP) pauda, ka pilnībā atbalsta ierosinājumus atjaunot iespēju senioriem Rīgas sabiedriskajā transportā braukt bez maksas, taču viņš norādīja, ka ir zināms, kas notiek tajās pasaules valstīs, kur lēmumi Covid-19 izplatības laikā tiek pieņemti, neuzklausot ekspertus.

Ekspertu neuzklausīšana var novest pie lielām nelaimēm un tas var maksāt cilvēku dzīvības, uzsvēra Staķis. Viņš norādīja, ka atbildīgās komisijas sēdē, kur tika skatīts šis jautājums, nebija klāt epidemiologi un vērsa uzmanību, ka sākumā jāsagaida Satiksmes ministrijas vadlīnijas šajā jautājumā.

Savukārt priekšlikuma iniciators Valainis norādīja, ka jau tagad senioriem ir tiesības braukt sabiedriskajā transportā. Politiķis uzsvēra, ka neredz nekādu loģiku atbalsta atcelšanā senioriem. Viņš arī taujāja, kāpēc koalīcijas pārstāvjiem nevajag veselības ekspertu viedokli, lai nobalsotu "pret", ja viņiem to vajag, lai varētu balsot "par". Politiķis akcentēja, ka šo priekšlikumu ir sagatavojis kopā ar Latvijas Pensionāru federāciju.

Deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) kritizēja pašreizējo situāciju, kad braukšanas atlaides ir liegtas arī daudzbērnu ģimenēm, 3.grupas invalīdiem un skolēniem. Politiķe aicināja atbalstīt piedāvāto priekšlikumu, jo tas atlaides šajā laikā atjaunotu ne tikai senioriem, bet arī šīm minētajām iedzīvotāju grupām.

Deputāts Aldis Gobzems sarkastiski izteicās, ka no koalīcijas pārstāvju paustā sanāk, ka bezmaksas braukšana ir jāsaskaņo ekspertiem it kā tas, vai tiek braukts par maksu vai bezmaksas, ietekmētu veselību. Politiķis pauda nožēlu, ka ar ekspertiem nav jāsaskaņo veselības ministres Ilzes Vinķeles (AP) un Ministru kabineta sabiedrisko attiecību pakalpojumi par pietiekoši lielām naudas summām.

Arī vairāki citi opozīcijas deputāti debatēs kritizēja pašreizējo situāciju, aicinot piešķirt minētās atlaides. Atsevišķi koalīcijas deputāti savukārt skaidroja, kāpēc Covid-19 izplatības dēļ nevar atbalstīt šo rosinājumu, lai gan atbalsta seniorus.

Kā ziņots, 27.martā Rīgas domes pagaidu administrācija pieņēma lēmumu par atlaižu atcelšanu biļetēm Rīgas sabiedriskajā transportā Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas laikā, vienlaikus gan nosakot vairākus izņēmumus.

Līdz šim braukšanas maksas atlaides Rīgā tika nodrošināta aptuveni 20 dažādām grupām un minētais lēmums tās atcēla lielākajai daļai, tostarp skolēniem un pensionāriem.

Izņēmumi ir cilvēki ar 1. un 2.grupas invaliditāti, pirmsskolas vecuma bērni, valsts un pašvaldības policijas darbinieki, kā arī pašvaldības izglītības iestāžu pedagogi. 

Tāpat 100% atlaide pienākas Rīgas domes Labklājības departamenta pakļautības iestāžu sociālā darba speciālistiem, aprūpētājiem, veselības aprūpes personālam un ārstniecības procesā iesaistītajām personām, kuras strādā Rīgas pilsētas pašvaldības veselības aprūpes kapitālsabiedrībās.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu