Perevoščikovs: Nevar uzreiz atcelt visus Covid-19 ierobežojošos pasākumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Foto: Edijs Pālens/LETA

Izejai no ārkārtējās situācijas Latvijā ir jābūt pakāpeniskai un uzreiz nevar atcelt visus Covid-19 ierobežojošos pasākumus, ceturtdien preses konferencē uzsvēra Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Eksperts uzsvēra, ka ir jāsaprot, ka šī slimība citās valstīs turpinās, un, ja Latvija nerīkosies pareizi, tad sekas varot būt dramatiskas.

Tāpēc esot nepieciešami četru nedēļu posmi, kuru laikā eksperti turpinās novērot situāciju. "Ja situācija attīstīsies labvēlīgi, tad arvien vairāk pasākumi tiks atcelti," piebilda SPKC pārstāvis.

Perevoščikovs vērtēja, ka Latvijas iepriekš pieņemtie ierobežojošie pasākumi pieņemti savlaicīgi, kas ļāvis baudīt pirmos panākumus un noturēt saslimstību zemā līmenī, lai gan uzvara vēl tālu.

"Rādītāji, kas izpaužas mūsu pagaidu uzvarā, liecina, ka vairāku nedēļu garumā mums ir mazāka saslimstība. Tagad ļoti liels cilvēku skaits tiek izmeklēts katru dienu. Diemžēl ir gadījumi, kad saslimšanu konstatējam sociālās aprūpes iestādēs vai kolektīvos, taču šie gadījumi ir diezgan niecīgi, salīdzinot ar citām valstīm. Tāpat šie gadījumi tiek atrasti diezgan agrīnā stadijā," norādīja eksperts.

Par situācijas labvēlīgo attīstību liecinot arī slimnīcu kapacitāte, proti, slimnīcas nav noslogotas ar Covid-19 pacientiem. "Man liekas, ka šodien ir pēdējo mēnešu laikā viszemākais pacientu skaits, kuri ārstējas slimnīcā ar Covid-19, un mazākais pacientu skaits ar smagu klīnisku norisi. Šonedēļ varam pateikt, ka cilvēku skaits, kuri atbrīvojušies no vīrusa, ir pārsniedzis cilvēku skaitu, kuri joprojām gaida galīgo izārstēšanos. Patlaban ir 464 cilvēki, kas vairs neizdala šo vīrusu, bet 427 vēl turpina vīrusu izdalīt," uzsvēra eksperts.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludinātā ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9.jūnijam, vienlaikus lemjot par būtisku dažādu ierobežojumu atvieglošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu