Ja skola ar vecākiem varēs vienoties, tad sejas maskas centralizēto eksāmenu rakstīšanā nebūs obligātas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Skolnieks. Ilustratīvs attēls
Skolnieks. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Ja skola sadarbībā ar vecākiem vienojas, ka centralizētos eksāmenus var rakstīt bez sejas maskām, tad tās var neizmantot, taču aizvien jāievēro distancēšanās un higiēnas prasības, piektdien tiešsaistes sarunā atzina izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre stāstīja, ka vakar Ministru kabineta sēdē tika panākta vienošanās, ka iekštelpās drīkst pulcēties līdz trīs stundām, nepārsniedzot 25 cilvēku skaitu. Ja iespējama distancēšanās, dezinfekcijas un pārējo prasību ievērošana, tad, iespējams, uz eksāmeniem sejas maska nav nepieciešama, teica Šuplinka.

Viņa norādīja, ka Veselības ministrija iesaka lietot masku, taču politiķe uzsvēra, kā tā ir rekomendācija un nav obligāta prasība. Ministre stāstīja, ka mutiskajā daļā, kurā ir ierobežots cilvēku skaits telpā, maskas nebūs jālieto, taču jautājums vēl esot par masku lietošanu rakstu daļā.

Tāpēc Šuplinska ieteica patrenēties nēsāt sejas maskas konsultāciju laikā, lai jaunieši saprastu, kā tas ir.

Pēc viņas paustā, sejas maskas ir pieteiktas un līdz 12.maijam Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apkopos informāciju par pieteikto eksāmenu kārtotāju skaitu. Tāpat viņa atgādināja, ka līdz 15.maijam ir iespējama skolēnu pārreģistrācija uz eksāmeniem, tāpēc audzēkņiem laikus jāsazinās ar potenciālo skolu, kurā viņi gribētu kārtot eksāmenus.

"Eksāmenus varēs kārtot skolā, kas atrodas tuvāk jaunieša dzīvesvietai, vien jāatceras laikus veikt pārreģistrāciju," uzsvēra ministre.

Tiešsaistes sarunā ar skolu beidzējiem ministre norādīja, ka eksāmenu brīdī klasēs drīkstēs atrasties līdz 25 cilvēkiem, taču lielākās telpās, kā sporta vai aktu zālēs - līdz pat 40 cilvēkiem. Tomēr viss ir atkarīgs no telpas lieluma, cik telpai ir izejas un kāda ir tās pieejamība, pauda Šuplinska.

Ministre arī uzsvēra, ka tā kā eksāmenu telpu skaits pieaugs, būs nepieciešami vairāk eksāmenu novērotāji, tāpēc, ja skolām ir problēmas piesaistīt novērotājus, tad attiecīgā pašvaldība var piesaistīt cilvēkus ar kuriem tā noslēgusi līgumus. Viņa apliecināja, ka arī IZM iesaistīties procesā, ja būs problēmas piesaistīt eksāmenu novērotājus.

Pēc viņas stāstītā, skolām ir izsūtītas vadlīnijas, kurās minēts, ka skolai jānodrošina medmāsa vai atbalsta personāls, kas novēros tos skolēnus, kuri ieradīsies skolā. Ministre aicināja vecākus uzmanīt savas atvases un ja bērnam ir elpceļu saslimšanas simptomi vai šķiet, ka bērns varētu būt inficējies ar Covid-19, tad nelaist savu atvasi uz eksāmenu noteiktajā termiņā, bet ļaut eksāmenu kārtot noteiktajos papildtermiņos - jūlijā.

Jau vakar preses konferencē veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pieļāva, ka atsevišķos gadījumos skolēniem, iespējams, būs ļauts nelietot sejas maskas, rakstot valsts pārbaudes darbus.

Viņa skaidroja, ka Veselības ministrijas pozīcija šai jautājumā bija prasīt masku lietošanu eksāmenu rakstīšanas laikā, savukārt IZM uzskata, ka tas nav nepieciešams. Viņķele solīja, ka puses vienosies par racionālāko pieeju.

Ministre akcentēja, ka eksāmenu organizēšanā liela atbildība ir skolu vadītājiem. Infektologu prasība skolām ir nodrošināt, ka skolēnu plūsmas nepārklājas, un garantēt, ka visi vienā laikā nedrūzmējas pie ieejas vai labierīcībām.

Ja skolas nevarēs organizēt skolēnu plūsmu nodalīšanu un nodrošināt, ka vienā telpā atrodas līdz 25 personām, tad sejas maskas būs nepieciešamas, savukārt, ja skola varēs nodrošināt prasīto, tad sejas masku lietojums nebūtu nepieciešams, teica Viņķele.

Kā ziņots, valdība aizvadītajā nedēļā atbalstīja IZM sagatavotos noteikumu grozījumus, kas šajā mācību gadā paredz atcelt valsts pārbaudes darbus 9.klašu skolēniem un samazināt 12.klašu skolēniem obligāti kārtojamo centralizēto eksāmenu skaitu.

Valsts pārbaudes darbi, beidzot 9.klasi, nenotiks, izņemot centralizēto eksāmenu latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmā. Šo eksāmenu izglītojamais varēs kārtot, ja to vēlēsies.

Eksāmenu izstrādātāji iepriekš plānoja, ka 12.klašu centralizēto eksāmenu ilgums nepārsniegs trīs stundas un tā rakstīšanas brīdī skolēni izmantos individuālos aizsardzības līdzekļus.

Tiek apsvērta arī iespēja samazināt uzdevumu daudzumu, nemainot kopējo grūtības pakāpi, un eksāmenu rakstīšanas laikā nav paredzēti starpbrīži. 

Tāpat tika plānots, ka skolēniem būs jāievēro divu metru distance, būs pieejami dezinfekcijas līdzekļi un būs jālieto sejas maskas, kuras nodrošināšot valsts, iepriekš informēja Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu