Rīgā uzņēmējiem līdz oktobra beigām atcels nodevu par ielu tirdzniecību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Adventes tirgus Kalnciema kvartālā
Adventes tirgus Kalnciema kvartālā Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Rīgā līdz pat oktobra beigām uzņēmēji tiks atbrīvoti no nodevas par ielu tirdzniecību sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai, turklāt galdiņus un krēslus turpmāk varēs ierīkot arī pie citām publiskas lietošanas telpām, piemēram, ziedu veikaliem un tamlīdzīgi.

Naudas summa, kuru pašvaldība šogad neiekasēs līdz ar nodevas atcelšanu, tiek lēsta aptuveni 500 000 eiro apjomā.

Pašvaldībā norāda, ka sakarā ar ārkārtējo situāciju un pārvietošanās ierobežojumiem ir ļoti būtiski samazinājusies iedzīvotāju un tūristu plūsma pilsētā, kas tieši ietekmē tādas nozares jomas kā ēdināšanas bizness.

Restorānu nozarei galvenie gadalaiki, kas nes peļņu, ir tieši vasara un arī pavasara saulainās dienas, tādēļ ir nepieciešami uzņēmēju atbalsta pasākumi, piemēram, atvieglot nepieciešamās ielu tirdzniecības atļaujas saņemšanas kārtību, norādīja vietvarā.

Līdz ar to pieņemts lēmums uz laiku apturēt nodevas iekasēšanu par ielu tirdzniecību sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai un par ielu tirdzniecību publiskās vietās. Vienlaikus tiek noteikts, ka samaksātā nodeva par periodu no 12.marta līdz 31.oktobrim tiks atmaksāta.

Vēl ieviestas izmaiņas, kas paredz, ka turpmāk āra kafejnīcas, galdiņus un krēslus varēs izvietot ne tikai pie sabiedriskās ēdināšanas telpām, bet arī pie citām publiskas lietošanas telpām. Piemēram, tirdzniecības vietām, kas nekvalificējas kā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, bet kas piedāvā, piemēram, kafiju, tēju un uzkodas, kuras var baudīt turpat pie tirdzniecības vietas. 

Vienlaikus pašvaldība atvieglojusi tirdzniecības atļaujas saņemšanu. Proti, turpmāk nevajadzēs papildu skaņojumus Rīgas pilsētas būvvaldē un Rīgas domes Satiksmes departamentā, ja būs plānots izvietot tikai galdus un krēslus, kas ir konkrētai pilsētvides zonai atbilstoša dizaina, krāsu risinājuma un kvalitatīva materiāla, kā arī viegli pārvietojami.

Vēl šajās vietās drīkstēs izvietot brīvi stāvošas mobilas puķu kastes, kas izvietotas ne vairāk kā divās teritorijas malās ar vismaz 30 centimetru savstarpējo attālumu un to augstums kopā ar augiem nepārsniedz 1,2 metrus no ietves līmeņa.

Lai arī Rīgas pilsētas būvvaldes un Satiksmes departamenta saskaņojums nebūs nepieciešams, izpilddirektora izsniegta ielu tirdzniecības atļauja tik un tā būs vajadzīga. 

Terašu būvniecības saskaņošana gan noritēs līdzšinējā kārtībā un to būvniecībai būs nepieciešama visu institūciju atļauja.

Vienlaikus saistībā ar vienkāršotās kārtības ieviešanu tiek paredzēta administratīvā atbildība par tās neievērošanu, lai nepieļautu, ka Rīgas pilsētas būvvaldes saskaņojumu izvairās saņemt gadījumos, kuros nav paredzēta atvieglotā kārtība. Proti, ja ielu tirdzniecības vietu ir paredzēts iekārtot izbūvējot grīdu, norobežojošus elementus, izvietojot saulessargus, papildu puķu kastes vai citus elementus, tad ielu tirdzniecības atļaujas saņemšanai būs jāiesniedz būvvaldē saskaņots projekts.

Izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to parakstīšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu