SAB sola ātru ģenerālprokurora amata kandidātu atbilstības pārbaudi (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūra.
Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūra. Foto: Ieva LÅ«ka / LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) sola maksimāli īsā laikā pabeigt pārbaudi par ģenerālprokurora amata kandidātu atbilstību augstākās pielaides saņemšanai.

SAB noskaidroja, ka birojs ir saņēmis informāciju par ģenerālprokurora amata kandidātiem un sācis viņu pārbaudi par atbilstību likumā "Par valsts noslēpumu" noteiktajām prasībām speciālās atļaujas saņemšanai pieejai valsts noslēpumam.

Pārbaude tiks pabeigta maksimāli īsā laikā, ievērojot likumā noteikto tālāko procedūru laiku. Atzinums par pārbaudes rezultātiem tiks sniegts Tieslietu padomei, uzsvēra SAB.

Runājot vispārīgi, SAB direktors Jānis Maizītis iepriekš norādījis, ka personu pārbaudes veikšanā būtisks jautājums ir par nepieciešamās informācijas apmaiņu, jo SAB pieprasot informāciju no dažādām tiesībsargājošām iestādēm un Valsts ieņēmumu dienesta.

Ģenerālprokuroram ir nepieciešama pirmās kategorijas speciālā atļauja jeb pieeja sevišķi slepenai informācijai. Valstī amatpersonām izsniedz arī otrās un trešās kategorijas speciālās atļaujas.

Likumā minēti septiņi punkti, kāpēc personai tiek liegta pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem. Likums paredz, ka pielaidi nevar izsniegt, piemēram, ja personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat pielaidi nevar izsniegt, ja persona bijusi PSRS vai kādas ārpus NATO un ES esošas dalībvalsts drošības dienesta darbinieks vai aģents.

Pieeja valsts noslēpuma objektiem tiek liegta arī personai "par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu", kā arī personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola vai narkotiku lietošanas dēļ.

Aģentūrai LETA neizdevās noskaidrot, kādas kategorijas pielaide ir līdz šim publiski zināmajiem un oficiālajos amatos esošajiem kandidātiem, jo šāda informācija netiek izpausta.

Aģentūra LETA jau iepriekš vēstīja, ka konkursā uz ģenerālprokurora amatu kandidē pieci prokurori - Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Armīns Meisters, Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Juris Juriss, Ģenerālprokuratūras Prokuroru personāla un profesionālās izaugsmes nodaļas prokurors Jānis Ilsteris, Ģenerālprokuratūras Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokurors Alēns Mickevičs un Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Uvis Kozlovskis.

Starp kandidātiem ir arī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs Juris Stukāns, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs, 12.Saeimas deputāts Gunārs Kūtris un kādreizējais prokurors, tagad advokāts Aldis Pundurs.

Tieslietu padome ģenerālprokurora amata kandidātus sāks vērtēt tad, kad par viņiem būs saņemts pozitīvs atzinums no SAB.

Pašreizējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pilnvaru termiņš beidzas 11.jūlijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu