Saūda Arābija trīskāršo PVN un aptur dzīvošanas izmaksu pabalstu (15)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Naftas lielvalsts Saūda Arābija paziņojusi, ka tuvāko divu mēnešu laikā trīskāršos pievienotās vērtības nodokli (PVN) un apturēs pabalstu dzīvošanas izmaksu segšanai, vēsta raidorganizācija BBC.

Taupības pasākumus nācies ieviest tādēļ, ka globālā pandēmija novedusi pie strauja naftas cenu krituma.

Saūda Arābija 5% PVN ieviesa tikai pirms diviem gadiem, cenšoties mazināt valsts budžeta atkarību no jēlnaftas cenām. No 1.jūlija PVN tiks paaugstināts līdz 15%.

Savukārt pabalsts, kas valsts sektorā nodarbinātajiem sedz dzīvošanas izmaksas, tiks apturēts jau no 1.jūnija. 1000 riālu (245 eiro) ikmēneša pabalsts tika ieviests, lai kompensētu dzīves sadārdzināšanos pēc valdības lēmumiem valstī celt degvielas cenas un ieviest PVN. Valsts sektorā nodarbināti apmēram 1,5 miljonu saūdarābu, vēsta aģentūra "Reuters".

"Tie ir sāpīgi, taču vajadzīgi pasākumi, lai saglabātu finansiālo un ekonomisko stabilitāti vidējā termiņā un ilgtermiņā, kā arī lai pārvarētu nepieredzēto koronavīrusa krīzi ar iespējami mazākiem zaudējumiem," norādīja Saūda Arābijas finanšu ministrs Mohammeds al Džadāns.

Valsts tēriņi šī gada pirmajā ceturksnī pārsniedza ieņēmumus, radot deviņu miljardu ASV dolāru lielu deficītu. 

Ieņēmumi no naftas tirdzniecības saruka par gandrīz ceturtdaļu, salīdzinot ar to pašu periodu pirms gada. 

Covid-19 krīzes seku apkarošanai ieviestie pasākumi aizkavēs Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana ekonomisko reformu īstenošanu.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu