Darbu atsāk Tukuma Mākslas muzejs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Leonīds Āriņš
Leonīds Āriņš Foto: Wikipedia

Sestdien, 16. maijā, plkst.11 durvis apmeklētājiem vērs Tukuma Mākslas muzejs, piedāvājot skatīt glezniecības izstādi "Saules pusē. Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova glezniecība", informēja muzeja muzejpedagoģe Inese Šīmane.

Izstādes kodolu veido mākslinieku - Tukuma muzeja dibinātāja, vecmeistara Āriņa un mūsdienu plenērista Naumova - radniecīgā krāsas izjūta un mīlestība pret fovismu un franču moderno glezniecību. Abu mākslinieku glezniecību apvieno saule - kā simbols un ceļazīme Āriņa gleznās, kā krāsas, košuma un dienvidu tēls, un mūžīgā ceļabiedre Naumova plenēra glezniecībā.

Šīmane pauda, ka abu mākslinieku darbos ir daudz kopīga, tomēr arī daudz atšķirīga. Viņi lieto dažādus glezniecības paņēmienus, citādi ir arī ceļi, kā viņi pie tiem nonākuši. Naumovs glezno dabā, uz vietas atlasot motīvus, strauji un pārliecinoši notverot gleznās Latvijas, Francijas, Itālijas un citu valstu dabu un arhitektūru.

Savukārt Āriņš ilgi strādāja pie vienas gleznas, to gleznojot un pārgleznojot, visu nokasot un sākot no jauna. Viņš nekad negleznoja dabā, tikai darbnīcā, kur gleznas tapa mokoši un ilgi, atrodot un zaudējot, līdz ieguva īsto, vienīgo risinājumu. Bieži vien darbi tā arī palika darbnīcas sienās un netika nevienam rādīti - viņa glezniecība neiekļāvās laikā, kurā tā tapa.

Video: Dokumentālā filma "Leonīds Āriņš".

Saistībā ar ārkārtējās situācijas ierobežojumiem muzeja apmeklējumu vēlams pieteikt iepriekš. Ieejas biļetes iespējams iegādāties, izmantojot norēķinu kartes. Apmeklējot muzeju, apmeklētāji aicināti būt atbildīgiem par savu un apkārtējo veselību, ievērot sociālās un fiziskās distancēšanās pasākumus un Veselības ministrijas izstrādātā sanitārā protokola nosacījumus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu