Maigurs Strīķis pārliecināts, ka VDD izmeklētā lieta pret Sparānu "nolemta izjukšanai" (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aivars Lembergs
Aivars Lembergs Foto: Paula Čurkste/LETA

Nesen mūžībā devušās politiķes Jutas Strīķes (JKP) dzīvesbiedrs un bijušais Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) darbinieks Maigurs Strīķis ir pārliecināts, ka Valsts drošības dienesta (VDD) izmeklētā lieta pret bijušo Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieku Aigaru Sparānu nolemta izjukšanai.

Strīķis bija viena no personām, kas iemaksāja drošības naudu sava drauga Sparāna atbrīvošanai no apcietinājuma. 

Viņš sociālajā tīklā "Facebook" paudis uzskatu, ka nav jābūt gaišreģim, lai pateiktu, ka lieta par kukuļošanu pret Sparānu nolemta izjukšanai. Viņš paredz, ka VDD "lietu vilks garumā" un "slēps no sabiedrības informāciju par šo ļaunprātīgo rīcību, lai pēc iespējas vēlāk nāktos atbildēt par savām darbībām."

Strīķis apgalvo, ka vienas personas liecība, ja tā nav apstiprināta ar citiem pierādījumiem, nevar būt pietiekams pamats Sparāna aizturēšanai.

"Manā ieskatā, galvenais uzdevums šai lietai, kurā, kā es uzskatu, mākslīgi ir piepīts klāt Sparāns, ir cits - uzturēt propagandisko mītu par savstarpēji saistītu ļaunprāšu grupu, lai nepieļautu (Ventspils mēram Aivaram) Lembergam netīkama ģenerālprokurora apstiprināšanu," tā izteicies Strīķis.

Viņš uzskata, ka šo, viņaprāt, "izrēķināšanās krimināllietu" būtu pienākums skrupulozi uzraudzīt prokuratūrai, bet viņš no prokuratūras negaidot neko citu, kā "VDD prettiesisko darbību piesegšanu".

Strīķis atgādina, ka Sparāns bija viens no tiem kurš, pildot dienesta pienākumus, sniedza nepieciešamo atbalstu Lemberga krimināllietas izmeklēšanā.

Viņš uzskata, ka Normunda Mežvieta vadītais VDD drīzāk atgādina nevis valsts, bet "Lemberga grupējuma drošības dienestu". "VDD rīcība līdzinās Krievijas specdienestu rīcībai pret viņu pretiniekiem valsts iekšienē," uzskata Strīķis.

Viņš arī izsakās, ka VDD ir cilvēki, kuriem ir kauns un kuri vēlas pārmaiņas, tikai ir jābūt politiskai drosmei redzēt reālo stāvokli un mainīt to.

Bijušais specdienesta darbinieks arī norāda, ka Saeimas Nacionālās drošības komisiju, kas pēc likuma realizē valsts drošības iestāžu parlamentāro uzraudzību, vada tuvs Lemberga politiskais līdzgaitnieks Māris Kučinskis. "Arī tas norāda, ka valsts drošības iestādes atrodas Lemberga grupējuma interešu sfērā," uzskata Strīķis.

"Mans ieteikums visiem iesaistītajiem, pirmkārt, jau tiem viszemākajiem amatā, kuri liek savus parakstus uz procesuālajiem dokumentiem, fiksējiet visus norādījumus, kurus mutiski saņemat no malas. Kādreiz var nākties atbildēt uz jautājumiem un jums var ļoti nākt par labu, ja spēsiet precīzi atbildēt, kurš, kad un ko jums lika darīt," uzsver Strīķis, kurš uz amatiem nepretendējot un vēlēšanās nekandidēšot.

Jau ziņots, ka VDD Sparānam inkriminē 35 000 eiro kukuļņemšanu.

Liecības pret Sparānu kukuļošanas lietā sniedzis Tukuma lidostas līdzīpašnieks, dažādās ieroču un stratēģisko preču tirdzniecības krimināllietās pavīdējušais Konstantīns Soloduha.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto" ziņoja, ka Soloduha kā starpniekus esot minējis uzņēmēju Edvīnu Inkēnu un bijušo politiķi Andreju Panteļējevu, kurš pa vidu politiskajai darbībai paspēja pastrādāt arī SAB. Vairākos maksājumos Soloduha it kā nodevis Sparānam kopumā 35 000 eiro.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" arī vēsta, ka Sparānu aizturēja pie restorāna "Erebuni" Purvciemā, kur viņam bija paredzēta tikšanās ar Krievijas pilsoni Romānu Osipjanu. Restorānu "Erebuni" vada armēņu ģimene un Osipjans ir viņu radinieks.

Osipjans regulāri ticies restorānā ar Sparānu. Tāpat "Nekā personīga" ziņo, ka Osipjans Latvijā dzīvo kopš studiju gadiem, bet pagājušajā gadā nolēma ieguldīt apsardzes biznesā un viņš kļuva par līdzīpašnieku bijušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja operatīvā darbinieka, patreizējā Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Jura Juraša (JKP) dibinātajā firmā "Grand Force Security".

Jurašs "Nekā personīga" skaidrojis, ka viņš šajā uzņēmumā īsti saimniecisko darbību neuzsāka, ņemot vērā to, ka tas lielā mērā sakritis ar viņa iesaistīšanos politikā. "Ņemot vērā to, ka man pašam laika šai darbībai neatlika, es šīs daļas faktiski atdevu pārējiem dalībniekiem un par turpmāko mani vispār absolūti nav nekādas informācijas," norādījis Jurašs, kurš arī noliedzis, ka pazītu Osipjanu.

VDD iepriekš informēja, ka 28.aprīlī un 29.aprīlī dienests veica tiesas sankcionētas procesuālās darbības ar trīs personām saistītos objektos Rīgā.

Procesuālās darbības, tajā skaitā kratīšanas, norisinājās VDD izmeklētā kriminālprocesā par kukuļņemšanu lielā apmērā.

Vairākos objektos veikto tiesas sankcionēto kratīšanu laikā VDD izņēma dažāda veida datu nesējus un dokumentus.

VDD aizturēja trīs personas. Pašlaik vienai personai, proti, Sparānam ir piemērots aizdomās turētā statuss un kā drošības līdzeklis tika noteikts apcietinājums, bet pret 50 000 eiro drošības naudu viņš no apcietinājuma atbrīvots.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu