Kanāls "Tava klase" iemantojis popularitāti arī ārvalstīs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
TV "Tava klase." Ilustratīvs foto.
TV "Tava klase." Ilustratīvs foto. Foto: Paula Čurkste / LETA

Ārvalstīs izglītojošā kanāla "Tava klase" mācību stundas internetā visvairāk skatītas ASV, Igaunijā un Lielbritānijā, liecina "www.tavaklase.lv" nodrošinātāja "Telia Latvija" veiktā "Google Analytics" datu analīze.

Kā informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), pirmā mēneša darbības laikā vietne "www.tavaklase.lv" skatīta vairāk nekā 70 pasaules valstīs. Aptaujātie Latvijas diasporas organizāciju pārstāvji atzinuši to par vērtīgu mācību resursu, un, viņuprāt, tas būtu ļoti noderīgs arī pēc ārkārtējās situācijas beigām kā pastāvīgs mācību resurss klātienē un attālināti, apgalvoja IZM.

TV stundas bieži skatītas arī tādās latviešu mītnes zemēs kā Vācija, Beļģija, Īrija, Zviedrija, Krievija un Somija.

Pēc IZM paustā, Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) Izglītības padomes locekle, skolas direktore ASV Andra Zommere esot norādījusi, ka viņa ir gandarīta redzēt skolotājus, kas strādā ar pozitīvu pieeju un gatavo vieglas, mājmācībai piemērotas mācību stundas. ""Tavas klases" skolotāji ievieš skatītājos cerību un pozitīvas emocijas," atklājusi Zommere.

Viņa atzinusi, ka šādā veidā diasporas skolēni var viegli "pieslēgties" mācībām latviešu valodā, paužot cerību, ka platforma būs pieejama arī pēc pandēmijas, jo skolotājiem šis ir vērtīgs resurss, arī turpmāk mācot diasporas skolās.

Tāpat arī Eiropas Latviešu apvienības pārstāve Elīna Pinto esot norādījusi, ka diasporā būtu interese par šo projektu ne tikai krīzes laikā, bet arī pēc tās. "Priecātos, ja diasporas mērķgrupa tiktu iekļauta tā nākotnes attīstības redzējumā," paudusi Pinto, vienlaikus uzsverot, ka ārzemju latvieši arī augstu novērtētu satura pieejamību lejupielādējamā vai DVD formātā, jo patlaban, piemēram, Brazīlijas latviešiem projekta "Tava klase" saturs ir grūtāk izmantojams sliktā interneta savienojuma dēļ.

Pēc IZM paustā, Latvijas diasporas organizāciju pārstāves arī atzīst, ka izglītojošais kanāls ir vērtīgs, lai nepazaudētu saikni ar dzimteni. Tāpat ārzemju latvieši to saredzot kā būtisku atbalsta rīku reemigrantiem, plānojot savu atgriešanos Latvijā, jo nereti dažādās izglītības sistēmas skolēniem sagādā grūtības iejusties Latvijas skolās.

Jau vēstīts, ka iespējams, arī nākamajā mācību gadā televīzijā tiks rādīts izglītojošais kanāls "Tava klase", piektdien sarunā ar skolu beidzējiem atklāja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Viņa stāstīja, ka IZM vērtēs izglītojošā kanāla rezultātus un apsvērs iespēju sadarboties arī ar citiem televīzijas kanāliem, kas varētu popularizēt šādu mācīšanās veidu.

Politiķe jau piektdien norādīja, ka ministrija saņem ļoti pozitīvas atsauksmes, īpaši no diasporas latviešiem, turklāt unikālo skatītāju skaits esot mērāms vairāk nekā 300 000. Viņasprāt, kanāla auditorija ir nodrošināta un IZM domā par projekta turpināšanu.

Varbūt nākamajā mācību gadā projektā "Tava klase" iesaistīs arī citas klases un vairāk pasniegs tieši STEM jomas priekšmetus, teica Šuplinska.

"Tava klase" patlaban piedāvā mācību stundas 1.-6. klašu skolēniem, kā arī 9. un 12. klašu skolēniem, lai sniegtu lielāku atbalstu, gatavojoties valsts pārbaudes darbiem.

"Tava klase" satura veidošanā ir iesaistīti vairāk nekā 70 skolotāju no visas Latvijas un palīdzību skolotājiem projektā ir snieguši vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, dziedātāji un mākslinieki.

Projektu īsteno IZM sadarbībā ar iniciatīvas grupu "Vecāki par labāku izglītību", nodrošinot oriģināla mācību satura izveidi un tā pārraidīšanu bezmaksas televīzijas platformās "ReTV" un "Sportacentrs.com TV".

Projekta tehnoloģiskie partneri ir "Telia Latvija" un "Veset", kas nodrošina TV kanālu izspēles pakalpojumus, kā arī apraidi internetā, platformā "tavaklase.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu