Jēkabpils bērnudārza darbiniece sūdzas par piespiešanu doties atvaļinājumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto.
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto. Foto: Zane Bitere / LETA

Vērtējot Jēkabpils bērnudārza darbinieces sūdzības par pašvaldību, kas esot piespiedusi doties atvaļinājumā Covid-19 pandēmijas laikā, Valsts darba inspekcija (VDI) pārmetumus atzinusi par daļēji pamatotiem, informēja inspekcijā.

Darbinieci pārstāvošā arodbiedrība savā iesniegumā bija norādījusi uz vairākiem iespējamiem Darba likuma pārkāpumiem, un daļa sūdzību atzīta par pamatotām.

Iesniegumā, atsaucoties uz Darba likumu norādīts arī, ka darba devējam ir pienākums, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes. Taču, vērtējot šo pantu, VDI secinājusi, ka ārkārtējā situācijā darbinieka vēlmes attiecībā uz atvaļinājumu var arī neņemt vērā.

Arodbiedrība nav bijusi apmierināta ar VDI secināto, un tās lēmumu pārsūdzējusi iestādes direktoram. Plānots, ka pārsūdzība tiks izskatīta mēneša laikā.

Jau ziņots, ka Jēkabpils bērnudārza darbiniece Sandra Stankeviča pārmet pašvaldībai piespiešanu doties atvaļinājumā Covid-19 pandēmijas laikā, bet pašvaldības vadība pārmetumus noraida.

Jēkabpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes "Auseklīts" darbiniece sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja, ka viņa atrodas piespiedu atvaļinājumā, pret kuru iebildusi gan mutiski, gan arī rakstiski.

"Neņemot vērā pirmsskolas izglītības iestādes ["Auseklītis"] vadītājai un Jēkabpils pašvaldībai adresēto iesniegumu, mani automātiski "iemeta" atvaļinājumā, to apstiprina Jēkabpils pašvaldības jurista atbilde. Lielākā daļa kolēģu iebilda un nepiekrita. Neviens nekādu rīkojumu nav redzējis un parakstījis," ierakstā uzsvēra skolotāja.

Viņa norādīja, ka Jēkabpils pašvaldība ārkārtējās situācijas pirmajās dienās aizsūtījusi darbiniekus atvaļinājumā, piešķirot tikai atvaļinājuma daļu, kas esot atbildusi tobrīd valstī noteiktajam ārkārtējās situācijas periodam. Tad, kad ārkārtējā situācija pagarināta, Jēkabpils pašvaldība esot automātiski līdz 12.maijam pagarinājusi arī atvaļinājumu.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban apmeklētājiem ir slēgtas četras no piecām pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm un daļa darbinieku atrodas atvaļinājumā. Jautāts, vai darbinieki ir piespiesti doties atvaļinājumā, viņš sacīja, ka šāds formulējums neesot korekts.

Ņemot vērā, ka pirmsskolas izglītības iestādes vasarā pusotru mēnesi ir ciet, darbiniekiem tika piedāvāts doties atvaļinājumā ārkārtējās situācijas laikā. Tas tika pamatots ar to, ko vasarā būs jāstrādā, lai pašvaldības iedzīvotāji, beidzoties ārkārtas situācijai un atgriežoties darbā, varētu atvases laist uz pirmsskolas izglītības iestādi.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors norādīja, ka viedokļi bijuši dažādi, tomēr pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja bija dokumentus sakārtojusi un tie ir tikuši parakstīti.

"Saskaņā ar Darba likumu atvaļinājums ir darba devēja un darbinieka vienošanās. Tā nav tikai darba devēja vai darbinieka vēlme," uzsvēra Gogulis, pavēstot, ka pašvaldība saistībā ar šo gadījumu ir sniegusi paskaidrojumu VDI.

VDI aģentūrai LETA apliecināja, ka sūdzība tiek izvērtēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu