Vācijā protesti pret pandēmijas dēļ noteiktajiem ierobežojumiem var destabilizēt demokrātiju (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas sociāldemokrātu (SPD) līderi brīdinājuši, ka protesti pret ierobežojumiem, kas noteikti cīņā ar jaunā koronavīrusa pandēmiju, var destabilizēt demokrātiju.

"No vienas puses, cilvēku vidū valda bažas. Bet acīmredzot ir arī spēki, kas vēlas iesaistīties tieši šajā mirklī, lai destabilizētu sabiedrību, demokrātiju," intervijā radiostacijai "NDR Info" sacīja SPD līdzpriekšsēdētājs Norberts Valters-Borjāns.

Viņš uzsvēra, ka būtu nepareizi domāt, ka Vācijā ieviestie ierobežojumi cīņā ar jauno koronavīrusu nav nepieciešami.

SPD līdzpriekšsēdētāja Saskija Eskena kritizēja tos, kas par zemu novērtē pandēmijas draudus vai aicina pārkāpt noteikumus, sašķeļot sabiedrību kritiskā laikā.

"Novēršanās un klusēšana nepalīdz," sarunā ar mediju grupas "Funke" ziņu redakciju sacīja Eskena. Viņa aicināja cilvēkus pierādīt sevi kā īstus demokrātus.

Nedēļas nogalē vairākās vietās Vācijā notika protesti pret ierobežojumiem kustības brīvībai un citiem pasākumiem, kas noteikti cīņā ar pandēmiju. Mediji ziņoja, ka Berlīnē, Štutgartē un Minhenē demonstrācijās piedalījās tūkstošiem cilvēku.

Daudzi protestētāji pārkāpa sociālās distancēšanās noteikumus, kas joprojām ir spēkā, lai gan citi ierobežojumi ir atviegloti, tostarp darbu pakāpeniski atsākuši veikali, skolas un kultūras objekti.

Protestētāju vidū tika pamanīti arī labējie ekstrēmisti un konspirācijas teoriju atbalstītāji.

Arī kancleres Angelas Merkeles pārstāvēto kristīgo demokrātu (CDU) ģenerālsekretārs Pauls Cīmiaks nosodīja ekstrēmistus par mēģinājumu izmantot pandēmiju, lai izplatītu savu propagandu.

"Mēs neļausim ekstrēmistiem izmantot koronavīrusa krīzi kā platformu savai antidemokrātiskajai propagandai," laikrakstam "Augsburger Allgemein" norādīja Cīmiaks.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu