Levits uzsver, ka kultūra ir cietusi vairāk nekā citas jomas - tai ir nepieciešams atbalsts (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kultūra ir tā nozare, kas šajā dīkstāves laikā ir cietusi daudz vairāk nekā citas jomas un, kamēr pilnvērtīga kultūras dzīve būs ierobežota, tai nepieciešams atbalsts, sarunā ar kultūras ministru un ministrijas pārstāvjiem uzvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, pirmdien valsts pirmā amatpersona sazinājās ar kultūras ministru Nauri Puntuli, Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāri Daci Vilsoni un KM valsts sekretāra vietnieku Uldi Zariņu, kā arī Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) vadītāju Edgaru Vērpi. Sarunā puses apsprieda atbalstu kultūras nozarei jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzes iespaidā un kultūras jomas ilgtermiņa stratēģisko attīstību.

Valsts prezidents sarunā uzsvēra, ka kultūra ir stratēģisks valsts nākotnes jautājums, un šāda izpratne visā mūsu sabiedrībā ir fundamentāli svarīga, jo nacionālā valsts nevar pastāvēt bez savas kultūras, to nosaka arī Satversme.

Levits lūdza KM un VKKF vadību detalizēti iepazīstināt ar jau sniegto valdības atbalstu, kā arī ar KM redzējumu, kā novērst nepilnības, ko patlaban situācija uzrāda, atbalstot strādājošos kultūrā un nozari kopumā.

Kultūras ministrs iepazīstināja Valsts prezidentu ar savu redzējumu par ilgtermiņa attīstību kultūras nozarē un infrastruktūrā. Levits pauda pārliecību, ka krīze nevar būt iegansts ilgtermiņa redzējuma apstādināšanai, tieši otrādi - krīze var labāk izgaismot jaunas pieejas nozares attīstībai un ilgtermiņa redzējums stimulē ātrāku un mērķtiecīgāku izeju no dīkstāves.

Abas puses apspriedās par KM tā dēvēto "Rūzvelta plānu" krīzes pārvarēšanai kultūras jomā, kas ietvertu sevī ieguldījumu jauna kultūras satura veidošanā un kultūras pieejamībā. Plāns ietvertu sevī ilgtermiņa ieguldījumus kultūras digitalizācijai un pieejamībai, investīcijas jaunradē, kino un dizaina jomā, kā arī mākslas darbu iepirkšanā.

Pēc KM sniegtajiem datiem, sabiedrība ir aktīvi iesaistījusies "#Ēkultūra" piedāvājumā, digitāli rodot pieeju teātra izrādēm, periodikai, filmām un citam kultūras saturam.

Sarunā tika apspriests dīkstāves pabalsta jautājums kultūras nozarē strādājošajiem, un arī krīzes laika mācība, kas uzrāda nepieciešamību pilnveidot nodokļu sistēmu attiecībā uz kultūras nozarē strādājošajiem.

Levits arī izjautāja KM un VKKF par atbalstu kultūras medijiem, izsakot savu viedokli, ka atbalstam ir jābūt ilgtermiņā noteiktam, lai varētu garantēt kvalitāti un kas ir daļa no vispārējā kultūras attīstības jautājuma.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu