Tīna Šipkēvica atklāj, kā aizrit viņas ikdiena Covid-19 skartajā Francijā

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Radio SWH valdes priekšsēdētāja Jāņa Šipkēvica meita Tīna Šipkēvica pandēmijas laiku pavada Francijā. Sarunā ar "Privāto Dzīvi" Tīna ieskicē savu ikdienu. 

Tīna Francijas pilsētā Bordo ieradās janvārī "Erasmus" apmaiņas programmas ietvaros, kur studē sociālo antropoloģiju.

Kā atklāj jauniete, tieši Bordo bija pirmā pilsēta Francijā, kur tika atklāts pirmais Covid-19 saslimšanas gadījums.

"Nekādu iedzīvotāju reakciju nejutu. Tā kā sekoju līdzi notiekošajam pasaulē, līdz ar vīrusa uzliesmojumu Itālijā sāku mazliet satraukties. Taču atmosfēra šeit vēl aizvien bija ikdienišķa. Kad Latvija paziņoja par robežu aizvēršanu, sēdēju lekcijās. Universitātē neviens par Covid-19 nerunāja," atklāj Šipkēvica. 

Tiesa, vīrusa ierobežošanas pasākumi sākās krietni vēlāk, un nu tie ir stingrāki nekā Latvijā.

Tīna gan nolēma uzturēties Bordo, jo uz Rīgu nav tiešo reisu un nokļūšana mājās būtu ne tikai ilga, bet arī dārga. 

Kā zināms, 11. maijā Francijā oficiāli beidzās stingrais karantīnas režīms, kas ilga 54 dienas, bet Tīna ieskicē ikdienu pirms ierobežojumu atcelšanas. "Iet ārā var tikai ar iepriekš sagatavotu izziņu par to, kas esmu, kur dzīvoju, kur un kāpēc eju. Ārā nevar atrasties ilgāk par stundu, nedrīkst iet tālāk par kilometru no savas dzīvesvietas," skaudro ikdienu apraksta Tīna. Tāpat viņa atklāj, ka arī aizsarglīdzekļi ir grūti iegādājami. 

Aiz gara laika viņa pievērsusies mazdārziņa kopšanai, audzējot uz palodzes dažādus dārzeņus un garšaugus. Bet pats galvenais ir tas, ka viņa ir vesela un optimisma pilna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

bordeaux expats

A post shared by tīna šipkēvica (@tinasipkevica) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?

A post shared by tīna šipkēvica (@tinasipkevica) on

Jau vēstīts, ka no 11. maija franči atkal var iziet no savas mājas bez iepriekš parakstītas deklarācijas, kurā norādīts iemesls iziešanai uz ielas. Darbu atsāk arī lielākā daļa veikalu un uzņēmumu.

Tomēr, ņemot vērā to, ka Francija ir viena no pandēmijas smagāk skartajām valstīm Eiropā, kur Covid-19 upuru skaits 10. maijā sasniedza 26 380, varasiestādes vēlas līdz turpmākajam ierobežot pilsoņu sociālos kontaktus līdz minimumam.

Ikviens, kas var strādāt attālināti, aicināts arī turpmāk to darīt. Arī kafejnīcas un restorāni līdz turpmākajam paliks slēgti.

Savukārt Latvijā no 12. maija stājas spēkā atvieglotie ierobežojumi ārkārtējās situācijas laikā. 

Saskaņā ar valdības norādījumiem un Satiksmes ministrijas rīkojumu no 12 .maija sabiedriskajā transportā jālieto mutes un deguna aizsegs, tādējādi pēc iespējas mazinot Covid-19 izplatības riskus. Brauciena laikā muti un degunu varēs aizsegt ar šalli, lakatu vai mājās šūtu sejas masku.

Tāpat līdz ar Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu mīkstināšanu tiek atļauti pasākumi līdz 25 cilvēkiem, savukārt to maksimālais pieļautais ilgums iekštelpās ir trīs stundas, kamēr uz āra pasākumiem laika limits neattiecas.

Ārkārtējā situācija Latvijā noteikta līdz 9. jūnijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu