Epidemiologi: 5 lietas, par kurām daudzi joprojām aizmirst (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Laikā, kad pasauli plosa koronavīruss Covid-19, dezinfekcijas līdzekļu noiets ir simtkāršojies, bet cilvēku sanitārās prasības  augušas. Mēs rūpīgi dezinficējam rokas, rokturus, pat pārtikas produktus, tomēr aizmirstam par citām ārkārtīgi svarīgām lietām, kuras apčamdām visai bieži.

Portāla “Apartment Therapy” eksperte, epidemioloģe Melisa Hovkensa atklāj, ka ikdienā cilvēki aizmirst par pieciem ārkārtīgi nozīmīgiem priekšmetiem, kurus bieži aiztiekam un pat liekam pie sejas. Lūk, kam noteikti vajadzētu pievērst uzmanību un dezinficēt biežāk.

Brilles, saulesbrilles

Tā nu sanācis, ka pandēmija ir ievilkusies arī saulainajā gada laikā, kad saulesbrilles ir neatņemams aksesuārs. Arī uz brillēm un saulesbrillēm var nonākt vīrusa patogēni, tādēļ pēc veikalu vai pat veselības iestāžu apmeklējuma drošības pēc ir vērts tās dezinficēt. Pietiks vien ar briļļu paskalošanu remdenā ziepjūdenī. Pēc tam brilles noskalo zem krāna un nosusini tās ar mikrošķiedras lupatiņu. Izvairies no papīra dvieļa – tas var saskrāpēt briļļu stiklus. Atceries – ziepēs esošās ķīmiskās vielas ir pietiekami spēcīgas, lai izšķīdinātu vīrusa membrānu un to nogalētu, tādēļ dažādu priekšmetu dezinfekcijai pietiks vien ar vieglu ziepjūdeni.

Klaviatūra

Datora klaviatūra patiesībā ir viena no netīrākajām vietām mājās un birojā – poda vāku vai telefona ekrānu, kurus mēdz uzskatīt par visnetīrākajiem priekšmetiem, tīrām ik pa laikam, turpretī klaviatūru iedomājas notīrīt vien retais. Ja mājās ir bijis kāds saslimušais vai pašiem ir nācies izslimot vīrusu, tad klaviatūras taustiņus ir vērts noslaucīt ar mitrajām dezinfekcijas salvetēm. Savukārt taustiņu starpas vēlams iztīrīt ar mazu birstīti, otiņu, zobu suku vai speciālu aerosolu.

Bankas karte, klienta kartes

Pēc veikala apmeklējuma pedantiski notīrām iepirkumus, mazgājam rokas un pat maisiņus, bet  tikai dažiem prātā ienāks nomazgāt arī bankas karti, kura tika pielikta pie karšu termināļa tajā pašā veikalā. Arī kartēm pietiks, ja tās notīrīsi ar dezinfekcijas salvetēm.

Maki, somas

Tas pats attiecas uz makiem un somām – arī uz šiem priekšmetiem mēdz nogulsnēties ne tikai vīrusa patogēni, bet arī citi kaitīgi mikroorganismi, tāpēc somas un makus ir vērts ik pa laikam nomazgāt ne tikai pandēmijas laikā. Nelielā bļodā sajauc siltu ūdeni ar trauku mazgāšanas līdzekli un iemērc tajā kokvilnas lupatu, ar to nomazgā somas ārējo daļu. Notīri putas vai ziepjaino kārtiņu ar remdenā ūdenī izmērcētu lupatiņu. Ja uz veikalu dodies ar savu auduma maisiņu, to gan ir vērts ik pēc lietošanas izmazgāt veļasmašīnā.

Automašīnas stūre

Ja ikdienā pārvietojies ar auto, neaizmirsti ik pa laikam dezinficēt arī automašīnas stūri un ātrumu pārslēgu. Notrauc stūri, pogas, ātrumu pārslēgu un stāvbremzi ar dezinficējošām salvetēm.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu