Tiešraide noslēgusies: preses konference pēc Ministru kabineta sēdes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Premjers Krišjānis Kariņš
Premjers Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja

Otrdien, 12. maijā, pulksten 12:00 norisinājās Ministru kabineta sēde, pēc kuras tiek organizēta preses konference.

Preses konference būs vērojama portālā TVNET. 

Kariņš: Valsts nodrošinās elastīgāku pieeju medicīnas aizsarglīdzekļu iegādei

Valsts nodrošinās elastīgāku pieeju medicīnas aizsarglīdzekļu iegādei, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš stāstīja, ka līdz šim medicīnisko aizsarglīdzekļu iegāde radījusi izaicinājumus, tostarp problēmas ar šo preču piegādēm, kā arī fiksēta dokumentu neatbilstība, piemēram, no Ķīnas saņemtajiem medicīniskajiem aizsarglīdzekļiem.

"Tas, kas pie mums nonāk no Ķīnas, pēc papīriem ne vienmēr ir atbilstošs. Tad ir jautājums - sūtīt preci atpakaļ vai skatīt šo jautājumu pēc būtības? Šodien pēc diskusijām, un uzklausot Patērētāju tiesību aizsardzības centra un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ieteikumus, nolēmām, ka pārbaudīsim preces ne tikai pēc papīriem, bet arī dabā tām būs jāatbilst prasībām, lai tās aizsargātu mediķus," uzsvēra Kariņš.

Valdība otrdien uzklausīja ziņojumu par esošajiem individuālo aizsardzības līdzekļu kvalitātes testēšanas izaicinājumiem centralizētajās individuālo aizsardzības līdzekļu iegādēs.

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) atgādināja amatpersonu jau iepriekš pausto, ka pasaulē nav pieejami plaši individuālo aizsardzības līdzekļu resursi, savukārt Latvijas uzņēmumi līdz šodienai nav spējīgi pārorientēties un nodrošināt valsti ar nepieciešamajiem līdzekļiem.

Ārkārtējā situācija prasa ārkārtas rīcību, tāpēc, lai mediķus un citu valsts iestāžu struktūras nepakļautu nevajadzīgam riskam, valdība pieņēma lēmumu, ka pēc pirmatnējās pārbaudes veikšanas individuālo aizsardzības līdzekļu paraugi tiks nosūtīti sertificētām ārvalstu laboratorijām.

"Tātad, lai nodrošinātu rezerves, mēs pēc pirmatnējās pārbaudes individuālos aizsardzības līdzekļus izsniegsim, bet paralēli gaidām laboratoriju atzinumu," uzsvēra ministrs, gan piebilstot, ka pasaulē šajā jomā eksistē dažāda veida sertificēšana un dokumentācija.

Ministrs nenoliedza, ka atbildes no laboratorijām gaidāmas pēc vairākām nedēļām vai pat mēneša, taču nav citu iespēju, kā ārkārtas situācijā rīkoties.

Pabriks arī norādīja, ka izveidojusies situācija ar medicīnas aizsarglīdzekļiem devusi savu mācību, tāpēc nepieciešams izdarīt secinājumus, ieviešot visaptverošu valsts aizsardzību. Viņš arī pauda cerību, ka Latvijā tiks uzveidots atbilstošs sertificēšanas centrs un Latvijas uzņēmumi iesniegs savus piedāvājumus.

Iepriekš veselības ministre Ilze Viņķele (AP) atzina, ka viens no variantiem, kā mazināt aizsardzības līdzekļu pieejamības trūkumu ir valdības sēdē apstiprināt jautājumu par miljons respiratoru kravas kvalitātes pārbaudi Somijā. Pēc premjerministra teiktā, Latvija no šiem aizsarglīdzekļiem neatteiksies, tie tiks pieņemti un izplatīti mediķiem, bet paralēli aizsarglīdzekļi tiks pārbaudīti sertificētās laboratorijā. "Lai nodrošinātu mediķus ar atbilstošu preci, ir jāpiemēro elastīgāka pieeja," uzsvēra Kariņš.

Jau ziņots, ka vakar Viņķele pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ja saglabāsies kritiskā situācija ar individuālo aizsardzības līdzekļu pieejamību mediķiem, pāris nedēļu laikā būs jālemj par veselības aprūpes pakalpojumu samazināšanu.

Ministre norādīja, ka pašreizējie respiratoru krājumi varētu drīzumā beigties, tāpat līdzīga situācija ir ar atsevišķiem citiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem mediķiem.

"Mēs šobrīd atrodamies ļoti nopietnā situācijā ar individuālo aizsarglīdzekļu pieejamību veselības aprūpes iestādēm. Krājumi ir kritiski zemi," sacīja ministre.

Īpaši tas attiecoties uz respiratoriem. Pēc pieejamiem datiem ārstniecības iestādēm respiratori ir nodrošināti ar pusotras dienas rezervi.

Tikpat sarežģīta ir situācija ar vienreizlietojamiem halātiem un aizsargkombinezoniem, kuri nelielā krājumā ir slimnīcu rezervēs, bet faktiski tas nozīmē, ka kuru katru brīdi var tikt pārtraukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbs, sacīja Viņķele.

Arī ķirurģisko masku, kuras lieto ne visas ārstniecības personas, bet tieši tie, kas atrodas operāciju zālēs, rezerves pietiekot apmēram divām nedēļām.

Valdība iepriekš nolēma, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC) turpmāk veiks Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām. Savukārt armija sniegs loģistikas atbalstu, iegādātās preces nogādājot saņēmējiem atbilstoši prioritāro institūciju un to vajadzību sarakstā noteiktajam apjomam.

Publiski pieejamā Aizsardzības ministrija informācija liecina, ka VAMOIC līdz šim noslēdzis līgumus vienreizlietojamo higiēnas masku un respiratoru piegādi, kā arī par respiratoru piegādi. Tāpat noslēgts līgums par vienreizlietojamo medicīnas masku piegādi. Līgumi noslēgti ar Latvijā un Singapūrā reģistrētiem uzņēmumiem. 

Tāpat VAMOIC ar vietējiem ražotājiem noslēdzis līgumus par kopumā 182 460 litru dezinfekcijas līdzekļu piegādi valsts iestādēm. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu