"KPV LV" iebilst pret Juraša piedalīšanos ģenerālprokurora kandidātu vērtēšanā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Juris Jurašs
Juris Jurašs Foto: Ieva Leiniša/LETA

"KPV LV" Saeimas frakcija ir vērsusies Saeimas Juridiskajā komisijā ar aicinājumu izvērtēt komisijas vadītāja Jura Juraša (JKP) piemērotību ģenerālprokurora amata kandidātu vērtēšanas komisijas sastāvā, jo "KPV LV" uzskata, ka Jurašs atrodas interešu konfliktā, informēja "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens.

"KPV LV" norāda, ka Ģenerālprokuratūra ir izvirzījusi Jurašam apsūdzību, kas norādot uz personisku ieinteresētību nākamā ģenerālprokurora izvēlē, kā arī raisot šaubas par neitralitāti un objektivitāti.

"Mūsuprāt, nav ētiski pareizi, ka Tieslietu padomes ģenerālprokurora kandidātu vērtēšanas komisijā ir persona, kas, pirmkārt, ir politiska, otrkārt, neviena tiesībsargājošā iestāde nav atcēlusi celto apsūdzību pret viņu," pauž Pucens.

Juraša atrašanās komisijā, kas ieceļ vienu no galvenajiem tiesiskuma sargātājiem valstī, esot ne tikai neētiska, bet "pat apdraudējums tiesiskumam, sabiedrībai un demokrātijas vērtībām", akcentē "KPV LV" frakcijas vadītāja vietnieks.

Pucens norāda, ka "KPV LV" Saeimas frakcija neatkāpsies no šā jautājuma aktualizēšanas un diskusijām sabiedrībā, jo Jurašs pārstāv partiju, kas vienmēr ir sevi pasniegusi kā "bezkompromisa tiesiskuma" principu ievērotāju. "Bet šī ir viena no tām reizēm, kad šie principi tiek pārkāpti no pašu puses," pauž politiķis.

"KPV LV" norāda, ka arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir norādījis uz ētiska rakstura potenciālām neatbilstībām un noārdījis, ka Jurašam no pretendentu vērtēšanas vajadzētu atturēties.

Kā vēstīts, ģenerālprokurora amata kandidātu konkursam pieteikušies astoņi pretendenti. Saeimai iecelšanai ģenerālprokurora amatā tiks virzīts kandidāts, kurš būs saņēmis Tieslietu padomes locekļu balsu vairākumu. Viens no Tieslietu padomes locekļiem ir arī Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs, kas ir Jurašs.

Latvijas Televīzija iepriekš atgādināja, ka pret Jurašu Ģenerālprokuratūra uztur apsūdzību par valsts noslēpuma izpaušanu. Lietā joprojām turpinās tiesvedība. Pats Jurašs apsūdzību uzskata par nepamatotu, norādot, ka esot cēlis trauksmi par situāciju ar izmeklēšanu saistībā ar iespējamo korupcijas gadījumu.

KNAB Latvijas Televīzijai atzinis, ka interešu konflikta likumu Jurašs nepārkāpj, taču ētisku apsvērumu dēļ tik un tā ģenerālprokurora atlasē viņam piedalīties nevajadzētu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu