Covid-19 izplatība negatīvi ietekmējusi gandrīz 70% Latvijas uzņēmumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Covid-19 izplatība negatīvi ietekmējusi gandrīz 70% Latvijas uzņēmumu, aģentūrai LETA pavēstīja "SEB bankā", atsaucoties uz bankas veiktās klientu uzņēmumu aptaujas datiem.

Aptaujā secināts, ka apgrozījums saistībā ar Covid-19 izplatības mazināšanai ieviestajiem ierobežojumiem ir samazinājies 50% uzņēmumu, bet 17% uzņēmumu darbība ir pilnībā apstājusies. Savukārt 30% aptaujāto uzņēmumu apgrozījums nav mainījies, bet 3% apgrozījums ir palielinājies.

Visvairāk koronavīrusa izplatība ir skārusi uzņēmumus, kuri sniedz izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumus - 20%, seko vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumi - 16% un apstrādes rūpniecība - 10%.

Vienlaikus bankā minēja, ka šī brīža ārkārtējā situācija ir atstājusi ietekmi uz uzņēmumu personāla politiku, tostarp darbinieku atalgojumu, kā arī nodarbināto skaitu. 

Lai arī vairākumam aptaujāto uzņēmumu apgrozījums ir samazinājies, 28% uzņēmumu neplāno ieviest izmaiņas atalgojumā, savukārt 35% nemainīs darbinieku skaitu. Savukārt 27% uzņēmēju norādījuši, ka samazinās darbinieku algas, bet 36% plāno samazināt darbinieku skaitu. Tikai neliela daļa jeb 3,4% minējuši, ka darbinieku skaitu palielinās.

Līdz ar piedzīvotajām izmaiņām saimnieciskajā darbībā, daļa uzņēmumu jeb 29%, ir izmantojuši dažādas atbalsta programmas finanšu situācijas stabilizēšanai, bet 28% vēl tikai plāno to darīt. Savukārt 43% uzņēmēju nav izmantojuši atbalsta instrumentus, kā arī tuvākajā laikā neplāno to darīt.

Pēc aptaujas datiem, lielākā daļa uzņēmēju, kuri darbību realizē Rīgā vai Pierīgā ar apgrozījumu līdz 65 tūkstošiem eiro, ir informēti par Valsts ieņēmuma dienesta atbalsta instrumentiem (41%), 8% aptaujāto ir informēti par "SEB bankas" sniegtajām atbalsta iespējām, savukārt 5% - par "Valsts attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") atbalstu. Arī tie uzņēmumi, kuru apgrozījums ir robežās no 65 tūkstošiem eiro līdz diviem miljoniem eiro, norādījuši, ka viņiem zināmākie ir Valsts ieņēmuma dienesta atbalsta pasākumi (69%), bet 10% - "SEB bankas" un "Altum" atbalsta instrumenti.

"Iepriekšējā krīze, kas ļoti sāpīgi skāra Latviju, ir iemācījusi uzņēmējus daudz ātrāk sākt reaģēt uz izmaiņām ekonomikā, kā rezultātā daļa uzņēmumu jau ir mainījuši biznesa modeli, sākot piedāvāt pakalpojumus digitālajā vidē. Turklāt Latvijā lielai daļai uzņēmumu ir neliels saistību slogs, kas ļauj daudz drošāk veikt izmaiņas to darbībā. Vienlaikus veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka ievērojamu skaitu uzņēmēju šī situācija ir ietekmējusi negatīvi. Tas viennozīmīgi ir signāls gan finanšu institūcijām, gan atbildīgajām valsts iestādēm turpināt iesākto darbu pie dažādu atbalsta programmu īstenošanas, jo šajā ekonomiskajā krīzē atbalsta programmas uzņēmējiem ir labs finanšu atbalsts ekonomikai," pauda "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars.

Aptauja tika veikta šogad martā. Tajā piedalījās vairāk nekā 900 uzņēmumu, kuri savu darbību realizē gan Rīgā, gan Latvijas reģionos un kuri pārstāv vairāk nekā 20 nozares. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu