Nākotne ir klāt: viedā māja ikdienas ērtībām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad tehnoloģijām ir liela loma mūsu ikdienā, arvien biežāk dzirdam par viedajām, automatizētajām māju sistēmām, kas ne tikai krietni atvieglo ikdienu, bet arī sniedz paaugstinātu komfortu mājokļa iemītniekiem.

Par viedo māju risinājumiem River Breeze Residence apartamentos, klientu paradumiem un vēlmēm,  kā arī nākotnes tendencēm stāsta SIA  “Lucidus” SMART nodaļas vadītājs Krišjānis Vīdušs.

"Par viedajām mājām (Smart house) mūsdienās sauc tādus mājokļus, kuros ir ierīkotas automatizētas ēku vadības sistēmas – tehnoloģijas, kas mājokļa iemītniekiem ļauj daudz vienkāršāk un ērtāk pārvaldīt savu mājokli un tajā notiekošo. Viedo māju tehnoloģijas tiek veidotas vienotā vadības sistēmā, kas ietver visas pamata mājokļa funkcijas: apkures, apgaismojuma un klimata kontroli, kā arī drošības, multimediju un citu funkciju izpildi," stāsta  Krišjānis Vīdušs.

Foto: Publicitātes foto

Eksperts atklāj, ka viedajās mājās visas ierīkotās funkcijas savā starpā ir saistītas un viena ar otru spēj "komunicēt". 

Daudzās pasaules valstīs automatizētās sistēmas tiek uzstādītas saskaņā ar spēkā esošiem automatizācijas, tai skaitā KNX standartiem. Arī Lucidus SMART uzņēmums izmanto KNX standartiem atbilstošas automatizētās sistēmas.

"Svarīgi ir pievērst uzmanību tam, ko vēlamies paši un kas mums ir svarīgi, lai savās mājās justos ērti un droši. Mēs dzīvojam moderno tehnoloģiju laikmetā, kad tiek radīti arvien jauni, aizraujoši un ērti risinājumi, kas maina un ietekmē mūsu ikdienu un to, kā strādājam vai pavadām savu brīvo laiku," stāsta speciālists. Krišjānis Vīdušs skaidro, ka viedie risinājumi mūsu mājoklī vairs nav kaut kas tāls, dārgs un nesasniedzams – tie ar katru gadu kļūst arvien saprotamāki un arī nepieciešamāki ikdienā. Patlaban izplatītākās viedo māju funkcijas neapšaubāmi padara ikdienu ērtāku un arī nodrošina ievērojamus enerģijas ietaupījumus:

Apkures sistēma – lai nezaudētu optimālo temperatūru telpā, sistēma regulē apkuri, kā arī samazina siltuma daudzumu, ja telpā ir papildu siltuma avots. Kā arī uztur temperatūru gaidstāves režīmā telpās, kas netiek izmantotas.

Klimata kontrole – siltuma, gaisa un mitruma parametrus iespējams iestatīt atkarībā no laikapstākļiem un cilvēku skaita telpās. Tāpat sensori fiksē gaisa kvalitāti – sildītas un vēdinātas tiek tikai tās telpas, kurās tas nepieciešams. Tikpat būtiska ir arī klimata uzturēšana telpās ar dabīgā koka mēbelēm un parketa grīdas segumu.

Apgaismojuma automātiskā vadība - dažādu apgaismojuma scenāriju izvēle vai individuāls gaismas intensitātes samazinājums. Kustību sensori ieslēgs gaismu, kad būsi telpā, un izslēgs to, kad aiziesi.

Aizkaru un žalūziju atvēršanas un aizvēršanas iespēja, izmantojot mobilo aplikāciju viedierīcē  vai sienā iebūvētu monitoru, tieši tāpat žalūziju aizvēršana notiek automātiski brīžos, kad neviena nav mājoklī, ļauj ekonomēt uz apkurei un dzesēšanai patērētajiem energoresursiem.

Multimediju sistēmas – mūzikas ieslēgšana vai TV kanālu pārslēgšana attālināti savā viedierīcē; audio sistēmu salāgošana ar viedierīci, lai attiecīgi būtu  iespējams atskaņot mūziku telpā, kurā atrodaties, pat ja pārvietojaties pa savu mitekli.

Iespēja pārvaldīt sava mājokļa enerģijas patēriņu - no elektrības līdz pat gāzes un ūdens rādītājiem, tādējādi palīdzot sekot līdzi ikmēneša izdevumiem.

Iespēja iestatīt atvaļinājuma laikumājoklis iemītnieka prombūtnes laikā būs drošībā, un tā iemītnieks varēs būt mierīgs. Iespēja iestatīt prombūtnes laiku, kas liks mājoklim „celt trauksmi” – signalizēt apsardzes firmām jebkurā situācijā, kad tiks fiksēta kustība mājoklī, piemēram, durvju vai logu atvēršanās.

Drošības sistēma -  ilūzijas veidošana mājoklī prombūtnes laikā ar  ikdienas rituālu imitēšanas funkciju. Tāpat, ja mājās ir bērni, iespējams iestatīt, kuras elektroierīces bērns var un nevar ieslēgt.

Foto: Publicitātes foto

"Lai ierīkotu viedās mājas sistēmu, svarīgākais ir noformulēt savas vajadzības un ierastos rituālus. Tas dos priekšstatu par sistēmām, ko tālāk būs nepieciešams piesaistīt. Tad arī ir daudz vieglāk izvērtēt iespējamās izmaksas un salīdzināt tās ar potenciālo ietaupījumu vai sagaidāmo komforta līmeņa paaugstināšanos," skaidro Krišjānis Vīdušs. "Kad tas ir fiksēts, tad jau ir daudz vieglāk veidot sistēmu. Ļoti palīdz ēkas inženiersistēmu projekts, kas ļauj pēc iespējas precīzāk prognozēt nepieciešamo materiālu un iekārtu apjomu, kā arī dažādu sistēmu salāgošanas iespējamību. Tālāk, jau ieteicams konsultēties ar kādu speciālistu, kas varēs ieteikt optimālo risinājumu."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu