Viņķeles disco un vai ministram jābūt stīvam? (80)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Valsts kanceleja

“Kāds ļoti pacentās, lai apstādinātu deju mirklī, kurā ministre it kā rāda nepieklājīgu žestu. Kadrs ir nofiksēts speciāli, lai pasmietos par ministri. Šis žests netika rādīts speciāli,” par dažādi interpretētajām veselības ministres Ilzes Viņķeles  kustībām 8.maijā DJ Kārļa Ķilkuta rīkotajā "Quarantine DISCO" saka etiķetes eksperte Aija Strautmane. Vienlaikus viņa atgādina, ka politiķi un augstas amatpersonas grib būt “forši cilvēki”, “čomi”, “draudzīgi cilvēki”, bet “ministram jābūt stīvam – tāda ir amata būtība, viņam jāvada nozare, nevis jābūt foršam cilvēkam.”

Pēc tam, kad piektdienas vakarā Ilze Viņkele «Karantīnas disco» iejutās dīdžeja lomā, izpildot SOFI TUKKER dziesmu «F*ck They», ko «kā uzmundrinājumu» veltīja amatu Nacionālajā veselības dienestā atstājušajam Edgaram Labsvīram, sociālo tīklu lietotāji apsprieda dejas laikā apstādināto video kadru, kurā ministre it kā rāda nepieklājīgu žestu.

Gribi būt ministrs, ierobežo sevi

Aija Strautmane vairākas reizes noskatījusies video un spriež, ka žests ir izrauts no dejas konteksta. «Ministre dejoja atraktīvi un pieņemami – viņas kustībās nebija rupju žestu, bet rokas kustējās kā nu kurā mirklī. Tas nebija speciāli rādīts žests,» saka Strautmane. Pēc viņas domām, speciāli tika noķerts «zibsnis», kad Viņķeles rokas bija it kā attiecīgajā žestā. «Dejojot cilvēks var, piemēram, rādīt īkšķi, bet, ja to virza uz augšu, kas kustoties dejā bieži tiek darīts, kustību var interpretēt kā rupju žestu.»

Pēc viņas domām, kadru izvilcis kāds, kuram ļoti Viņķele nepatīk.

Strautmane atceras Donalda Trampa rupjo žestu inaugurācijas ceremonijas laikā, kad 45. ASV prezidents publikas priekšā iznāca ar paceltu īkšķi. Lūk, tas ir etiķetes pārkāpums, jo šāds žests nepiedien tāda līmeņa cilvēkam. «Nekustīgu, paceltu īkšķi dažādas tautas uztver atšķirīgi - tas var apliecināt pozitīvu iznākumu vai parlamentā atgādināt, ka jābalso «par» (šī nozīme nāk no Senās Romas). Tomēr, ja īkšķi vairākkārt virza uz augšu, kā to darīja Tramps, kustības nozīme mainās - to var interpretēt kā rupju žestu, aicinājumu uz neķītru dzimumaktu.» Iespējams, Tramps to darīja apzināti, smejoties par publiku, bet nav izslēgts, ka viņš nepārzināja žestu valodu

Lai gan Viņķeles ikdienas ģērbšanās stilu Aija Strautmane kritizē kā neatbilstošu etiķetei, «Karantīnas disco» uzvilkto krekliņu ar kaķa attēlu uz vēdera viņa vērtē pozitīvi:

«Tas nebija uzraksts angļu valodā, bet kaķītis.»

Uz citu valstu fona Latvijas politiķi ar rupju uzvedību, žestiem un mīmiku neizceļas. Daži gadījumi ir palikuši vēsturē, bet to nav daudz. «Visi grib būt «forši cilvēki», «čomi», bet amatpersonai jābūt stīvai – tāds amats. Ministram jāvada sava nozare, nevis jābūt «foršam». Brīvāk var uzvesties, esot tālu projām no sabiedrības acīm, kopā ar ģimeni un draugiem. Ja gribi būt par ministru, jāierobežo sevi."

Pavisam nesen Ramona Petraviča par jaunumiem izvēlējās ziņot, sēžot līdzās gultai un plauktā novietotajiem vienradžiem, par ko Strautmane saka, ka guļamistaba ir nepiemērota vieta, no kuras ziņot par valdības lēmumiem.

"Mums jau tā ir zema amatpersonu sodāmības latiņa – parunā un aizmirst, gan par nopietnām, gan nenopietnām lietām."

 Kad esi parlamentā, tu neesi ne mākslinieks, ne rakstnieks, ne savējais, bet deputāts. Vīrs, mīļākais, tēvs, dēls vari būt mājās.

Spilgtākais statusam neatbilstošas, rupjas izturēšanās gadījums saistīts ar prezidentu Andri Bērziņu, kurš 2012. gadā bērna klātbūtnē žurnālistiem draudēja: "Čaļi, pa galvu vajag, ja? Ilgi neesat sisti, ja?" Augstā amatpersona, pavadot dēlu uz skolu, piedraudēja TV3 operatoram. Vēlāk Bērziņš personiski atvainojās televīzijas pārstāvjiem.

Ja Bērziņa pausto pārprast un dažādi interpretēt nevarēja, tad citādi ir ar mīmiku un žestiem. Zinātnieki uzskata, ka vārdus, kurus neiekrāso balss intonācija, žesti un mīmika, ir grūti uztvert un tie neiespiežas atmiņā, jo lielāko daļu - līdz pat 80% informācijas mēs nododam ar ķermeņa valodu.

Sacītajam cilvēki pievērš tikai 7% uzmanības, balss intonācijai 40%, bet vairāk par 50% - sejas, roku un ķermeņa kustībām.

Žesti nāk no zemapziņas, tāpēc pauž cilvēka iekšējo stāvokli un domas pirms izteiktajiem vārdiem. Secība ir šāda: vispirms žests, tad mīmika un tikai pēc tam seko vārdi. Kad ķermeņa valoda atbilst sacītajam, veidojas tā dēvētā kongruence. Situāciju, kad žesti un fizioloģiskie procesi (acu zīlīšu kustības, mikromīmika) ir pretrunā ar pausto, dēvē par nekongruenci.

Tātad, kad otra sacītais neatbilst tam, ko viņš domā patiesībā, mūsu spoguļneironi reaģē, tāpēc, vēl pirms apziņa ir izanalizējusi situāciju, mēs jau zinām, ka otrs nav līdz galam patiess. Tautā to mēdz saukt par intuīciju. Tieši spoguļneironi mums sniedz informāciju par līdzcilvēka iekšējiem procesiem, liekot gatavoties aizsardzībai.

2007. gadā Tautas partijas deputāts Jānis Lagzdiņš prezidenta vēlēšanu laikā pa Saeimas logu piketētājiem parādīja rupju žestu. Vēlāk viņš taisnojās, ka tas domāts kādam senam paziņam, kas bijis pūlī.

Par šo rīcību Lagzdiņam piešķīra bargāko Saeimas kārtības rullī paredzēto sodu — rakstveida brīdinājumu, par ko paziņots no Saeimas tribīnes un laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

2006. gada martā Komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdī pie Brīvības pieminekļa toreizējā valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga piesita ar pirkstu pie deniņiem. Žests bija veltīts dažiem aktīviem pensionāriem. Vēlāk šī kustība tika skaidrota gan kā «prātiņ, nāc mājās», gan «domāt vajag».

Pēc 1997. gadā Vilis Krištopans savu vietu vēsturē ieguvis ar 1997. gadā «Lauku Avīzei» sacīto, ka Latvija ir stulbeņu un muļķu zeme.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu