Spirts saēd roku ādu. Svarīgi, ar kādām rokām iznāksim ārā no krīzes (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pēkšņums un vēriens, ar kādu mūsu ikdienā ienāca Covid-19 krīze, lika pieņemt ātrus lēmumus, īsti neatstājot laiku izvērtēt, vai izvēlētais risinājums tiešām ir vislabākais. Šoreiz vēlos izcelt roku ādas veselību un aicināt padomāt, vai tiešām esi izvēlējies piemērotāko dezinfekcijas līdzekli savai ādai un vai vispār pastāv kādas alternatīvas.

"Spirts ir labs ar to, ka efektīvi palīdz pret daudziem slimību ierosinātājiem un tā iedarbība ir ātra. Tas ir arī galvenais iemesls, kāpēc spirtu saturošie dezinfekcijas līdzekļi veselības aprūpē tiek izmantoti vēl no pagājušā gadsimta sākuma. Tomēr tagad Covid dēļ spirts kā dezinfekcijas līdzeklis ikdienā tiek lietots tik bieži un intensīvi, ka rodas pamatotas bažas par to, ar kādām rokām iznāksim ārā no šīs krīzes," aizrāda ārste Guna Havensone.

Āda mūsu iekšējo vidi pasargā no ārējās. Tās virskārta ir pārklāta ar īpašu aizsargkārtiņu, taču spirts šo virskārtu attauko un iznīcina.

Lai āda pēc spirta dezinfekcijas atjaunotu savu aizsargslāni, vajadzīga vismaz viena stunda. Ja rokas jādezinficē vairākkārt, tiek izjaukta roku ādas dabiskā aizsargfunkcija. Tā izžūst un kļūst hiperkairināta, var rasties nieze un dedzināšana.

Sākotnēji rodas mikroplaisas ādas ragkārtā, tā kļūst caurlaidīga pret kairinātājiem, alergēniem un patogēniem. Noteiktā laikā var attīstīties ādas slimības.

Par ādas veselību vēl vairāk būtu jādomā tiem, kas uz rokām lieto spirtu saturošus dezinfekcijas līdzekļus un tad uzvelk cimdus. Cimdi neļauj piekļūt gaisam. Paaugstinās ādas temperatūra, sākas svīšana, kas negatīvi ietekmē ādas dabisko aizsargfunkciju. Cimdos veidojas silta un mitra vide, kurā viegli savairoties baktērijām.

Bet ko darīt?

Paralēli spirtam ir pieejami arī citi efektīvi dezinfekcijas līdzekļi. Tie satur citas ķīmiskas vielas, tomēr nesausina ādu. Piemēram, tirgū ir parādījušies vietējo ražotāju radīti biocīdu saturoši līdzekļi, par ko tiek runāts ļoti maz. Arī tie ir ķīmiski, tomēr nenodara tādu kaitējumu kā spirtu saturošs līdzeklis. Es ieteiktu tos lietot vismaz uz maiņām, atkarībā no apstākļiem. Spirts iedarbojas nekavējoties, biocīdu saturošajiem līdzekļiem ir nepieciešams nedaudz ilgāks laiks. Atšķirībā no spirta šie līdzekļi ir daudz noturīgāki.

Lai vai kādu līdzekli izvēlēsies, atceries, ka īpaši šajā laikā āda gaida, kad par to parūpēsies. Ikdienā izmanto saudzīgas ziepes, arī roku krēmu izvēlies ar dabiskajiem mitrinātājiem. Ir pierādīts, ka pat vienkāršs mitrinošs krēms būtiski uzlabo sausas ādas stāvokli, ja vien to lieto regulāri. Ja roku āda ir kairināta un jutīga, jāizvēlas piemērots dziedējošs krēms.

Esi gudrs un saudzē sevi šajā izaicinošajā laikā!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu