Noskaties pirmo rullīti no topošās filmas "Mātes piens"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Elīna Vaska ("Mātes piens")
Elīna Vaska ("Mātes piens") Foto: Jānis Deinats

Filmas projekts "Mātes piens" saņēmis ES programmas "Media" atbalstu, un tā veidotāji prezentē filmas pirmo kacekli. Noskaties! 

"Filmu studijas deviņi" un režisores Ināras Kolmanes veidotais pilnmetrāžas spēlfilmas projekts saņēmis finansiālu atbalstu arī ES programmā “Radošā Eiropa MEDIA” filmas projekta attīstīšanai. Tas noticis vienlaicīgi ar Nacionālā Kino centra piešķirto atbalstu filmas ražošanai. Tāpēc filmas veidotāji prezentē pirmo filmas video rullīti - kacekli.

Pirmie kadri: "Mātes piens".

Mātes piens tīzeris from Janis Juhnevics on Vimeo.

Filmas projekts tiek veidots pēc populārā rakstnieces Noras Ikstenas romāna “Mātes piens” motīviem. Filmas režisore ir Ināra Kolmane, scenārija autors Arvis Kolmanis. Kacekļa filmēšanā piedalījusies starptautiska komanda – operators Rolandas Leonavičius (Lietuva), mākslinieki Algirdas Garbačiauskas (Lietuva) un Elena Šimulynaitė (Lietuva), rekvizitore Dace Rožlapa, kostīmu māksliniece Evija Džonsone, grima māksliniece Gunda Zvirbule, producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone, u.c.

Šobrīd galvenajai mātes lomai izvēlēta aktrise Maija Doveika, mātes lomai jaunības gados Elīna Vaska un meitas lomai Rūta Kronberga, kura spēlēja mazo meiteni Billi filmā “Bille”.

Filmu "Mātes piens" plānots veidot kā starptautisku projektu, piesaistot starptautiskos kopproducentus un citu valstu radošos speciālistus. Viens no topošā filmas projekta partneriem jeb kopproducentiem jau kopš filmas projekta sākuma ir arī Latvijas tehnoloģiju un izklaides uzņēmums SIA Tet.

Maija Doveika ("Mātes piens")
Maija Doveika ("Mātes piens") Foto: Jānis Deinats

Grāmata "Mātes piens" ir ieguvusi lielu atsaucību visa pasaulē. Tā jau ir tulkota un izdota vairāk nekā divdesmit valstīs, tai skaitā, Apvienotajā Karalistē, Itālijā, Ungārijā, Igaunijā, Maķedonijā, Gruzijā, Zviedrijā, Ukrainā, Sīrijā, Horvātijā, Japānā, Krievijā, Spānijā, Vācijā, Austrijā, Lietuvā, Francijā, ASV, tikko Arābu Emirātos un Norvēģijā un citur. Grāmata arī ir ieguvusi daudz dažādas starptautiskas prestižas recenzijas.

Ar to filmas veidotāji tic, ka Noras Ikstenas spēcīgā balss literatūrā kopā ar režisores Ināras Kolmanes balsi kinematogrāfā tiks sadzirdēta Latvijā un plaši pāri robežām.

Filmas stāsts aptvers laika posmu no Otrā pasaules kara beigām un vēstīs par sieviešu likteņiem, kur vēstījuma centrā ir 20. gadsimta 70. un 80. gadi. Jauna daudzsološa ārste konfliktā ar totalitāro padomju režīmu zaudē visu — karjeru, mīlestību pret dzīvi un pat mātes instinktu, liedzot savam bērnam mātes pienu. Taču pieaugot, meita kļūst par viņas vienīgo atbalstu un cenšas palīdzēt gan mātes depresijai, gan pati mācās izdzīvot nomācošajā padomju režīmā. Mātes un meitas dzīvesstāsti norisinās padomju okupētajā Latvijā laikposmā no 1945. līdz 1989. gadam līdz sabrūk Padomju savienība. Filmas idejiskās koncepcijas pamatā ir cilvēku savstarpējo un sociālo attiecību, kā arī vēsturisku procesu atspoguļojums caur divu sieviešu – mātes un meitas – dzīvesgājumu un pasaules skatījumu.

Iepriekšējā režisores Ināras Kolmanes veidotā pilnmetrāžas spēlfilma bija “Bille” (2018).

Foto: Kadri no filmas "Mātes piens".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu