Trešdaļa saslimušo Vidzemes slimnīcas darbinieku esot inficējušies iestādē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Tikai trešdaļa no saslimušajiem Vidzemes slimnīcas darbiniekiem ar Covid-19 inficējušies iestādē, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē apgalvoja Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs.

Viņš neprecizēja, cik darbinieku kopumā ir saslimuši ar Covid-19, taču klāstīja, ka iestādes darbs nav apstājies, lai gan ilgstoši strādāt laikā, kad darbinieki ir pašizolācijā vai izolācijā, ir grūti. Iespējams, slimnīca lūgs uz nedēļu mainīt hospitalizācija plānu, lai iestādē Covid-19 pacienti netiktu stacionēti, ļaujot iestādei "atvilkt elpu". Šādu nepieciešamību kā izvērtējamu atbalstīja arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule, pateicoties reģionālajām slimnīcām par darbu pandēmijas laikā.

Muskovs pauda, ka darbs pandēmijas laikā ir nopietns izaicinājums, jo visā Latvijā ik dienu stacionāros ir 30-40 Covid-19 pacientu, un aptuveni trešdaļa vai ceturtdaļa no tiem - tieši Valmierā. "Mēs iznesam ceturto daļu sloga," norādīja slimnīcas vadītājs, piebilstot, ka universitāšu slimnīcās pieejamo gultasvietu un personāla skaits ir daudz lielāks.

Iestāde ir veikusi izmeklēšanu par katru darbinieka saslimšanas gadījumu, "kļūstot par maziem detektīviem", sacīja Muskovs. Pēc viņa teiktā, secināts, ka tikai trešdaļa ar Covid-19 inficējusies darba vidē, bet lielākā daļa saslimusi ārpus iestādes. Bijuši gadījumi, kad inficētais kolēģis ir ticies ar citiem uz ielas.

Tāpat netālu no slimnīcas ir daudzdzīvokļu māja, kas celta tieši personālam, un tajā mitinās ap 50 līdz 60 darbiniekiem. Secināts, ka trīs darbinieki inficējušies, jo dzīvo cits citam kaimiņos un, iespējams, gājuši ciemos vai inficējušies citādi tieši šajā ēkā, skaidroja Muskovs.

Ir bijis gadījums, kad kolēģi pēc maiņas kopīgi devušies uz tirgu, viņš stāstīja. Tāpat noskaidrots, ka inficēšanās notikusi, darbiniekiem kopīgi dodoties uz darba vietu ar slimnīcas nodrošināto transportu no Valkas.

Līdz šim slimnīcas darbiniekiem veikti aptuveni 700 testi, vairākiem darbiniekiem pat divreiz un trīsreiz. "Slimība ir ļoti viltīga. Trīs reizes tests ir negatīvs, bet ceturtajā pozitīvs," atklāja Muskovs.

Jau vēstīts, ka Vidzemes slimnīcā aprīļa sākumā saslimšana ar Covid-19 konstatēta pieciem darbiniekiem un vienam pacientam. Pēc informācijas saņemšanas tika sākta epidemioloģiskā izmeklēšana.

Ņemot vērā šo saslimšanu, kopš 11.aprīļa vairākas dienas bija daļēji slēgta viena no Terapijas nodaļām, slimnīcā pašizolācijā atradās vairāki nodaļas pacienti, kā arī medicīnas darbinieki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu