Skolēni Somijā atgriežas mācību iestādēs

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Neskatoties uz skolotāju arodbiedrības pretestību, Somijā skolēni no otrdienas atgriežas mācību iestādēs, kas jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ bija slēgtas astoņas nedēļas.

Mācības skolās atsāktas, ievērojot stingrus sociālās distancēšanās noteikumus.

Starpbrīži tiks organizēti tā, lai izvairītos no liela skolēnu skaita rotaļu laukumos, un neizmantotas telpas tiks pārvērstas klasēs, lai samazinātu bērnu skaitu vienā telpā, aprīļa beigās, paziņojot par plānoto skolu atvēršanu, sacīja Somijas izglītības ministre Li Andersone.

Otrdien ministre paziņoja, ka tiek gatavoti likumi, kas ļaus skolām augusta vidū, kad sāksies jaunais mācību gads, pārslēgties no mācībām klātienē uz attālinātu apmācību, ja notiks jauns epidēmijas uzliesmojums.

Somijā inficēšanās ar jauno koronavīrusu līdz šim apstiprināta aptuveni 6000 cilvēku, no kuriem 284 miruši no šī vīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Somiju jaunais koronavīruss skāris mazāk nekā kaimiņvalstis, un epidemiologi bažījas, ka nākamais vīrusa vilnis varētu būt smagāks.

Somijas skolotāju arodbiedrība kritizēja valdības lēmumu atvērt skolas, norādot, ka nav skaidrs, vai tas ir bērnu interesēs.

Arodbiedrība arī brīdināja, ka skolas var nespēt pilnībā nodrošināt bērnu un darbinieku drošību.

Taču Somijas galvenais epidemiologs Mika Salminens aizstāvēja valdības lēmumu, preses konferencē 29.aprīlī norādot, ka saslimušo bērnu skaits ir neliels.

"Risks, ka bērns inficēs pieaugušo, nav reālistisks. Skolu atvēršana neradīs risku," sacīja eksperts.

Trešdien publiskota sabiedriskās domas aptauja liecina, ka sabiedrības domas šajā jautājumā dalās vienlīdzīgās daļās.

Lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību, Somija marta vidū ieviesa virkni ierobežojumu, tostarp slēdza skolas bērniem, kas vecāki par desmit gadiem. Vecākiem, kuru bērni ir jaunāki, tika ieteikts viņus paturēt mājās, ja vien paši nestrādā būtiskās nozarēs.

No šodienas visiem bērniem obligāti jāapmeklē skolas, ja vien vecāki nevar uzrādīt ārsta zīmi, kas ļauj turpināt mācības attālināti.

Nacionālās raidorganizācijas "Yle" trešdien publiskotā aptauja liecina, ka aptuveni 5% no 30 000 skolas vecuma bērniem ir tiesīgi palikt mājās.

Maija sākumā valdība paziņoja par plānu pakāpeniski atvieglot pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus, taču restorāniem, bāriem un teātriem un citām kultūras iestādēm tiks atļauts atsākt darbi tikai 1.jūnijā, ievērojot sociālo distancēšanos un aizliegumu pulcēties vairāk par 50 cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu