Ieceļot Igaunijā un Lietuvā Latvijas pilsoņi varēs jau uzreiz pēc pusnakts (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas-Lietuvas robeža
Latvijas-Lietuvas robeža Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai arī Baltijas valstu ārlietu ministri saprašanās memorandu par ceļošanas ierobežojumu atcelšanu starp Latviju, Igauniju un Lietuvu parakstīs tikai piektdienas, 15.maija, pusdienlaikā, Latvijas pilsoņi ieceļot Igaunijā un Lietuvā varēs jau uzreiz pēc 15.maija iestāšanās, tātad no pusnakts, apstiprināja Igaunijas un arī Lietuvas ārlietu ministrijās.

Ceturtdien pēc Ministru kabineta sēdes premjers Krišjānis Kariņš (JV) atgādināja, ka Latvija nav slēgusi savas iekšējās robežas ne ar Igauniju, ne Lietuvu. Tāpēc, viņaprāt, jau no piektdienas Latvijas pilsoņiem vajadzētu varēt brīvi pārvietoties pār Lietuvas un Igaunijas robežu. Politiķis gan nemācēja pateikt precīzu laiku, no cikiem robežas būs atvērtas.

"Vai tas notiks pirms vieniem, vai pēc vieniem, tas ir lietuviešu un igauņu kolēģu rokās. Idejiski, [ceļošanas ierobežojumu atcelšanai] vajadzētu stāties spēkā jau no paša rīta, vai formāli - pēc pusnakts," skaidroja Kariņš.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) preses konferencē uzsvēra, ka valdība šodien apstiprināja memorandu par ierobežojumu atcelšanu savstarpējai kustībai starp Baltijas valstīm. Viņš norādīja, ka memorands stāsies spēkā piektdien pēc tā parakstīšanas.

"Faktiski no rītdienas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie varēs brīvi pārvietoties Baltijas valstīs. Ceram, ka savā ziņā šis ir labs solis ekonomiskās aktivitātes veicināšanai. Mēs redzam, ka Baltijas valstīs epidemioloģiskā situācija vairāk vai mazāk ir līdzīga. Patlaban mēs varam iet uz šādu soli un veicināt savstarpēju tūrismu," uzsvēra ārlietu ministrs.

Pēc viņa sacītā, brīvā pārvietošanās starp Baltijas valstīm lielā mērā būs process, kas prasīs "zināmu pierīvēšanos". Dažādām institūcijām būs jādod savs ieguldījums attiecīgās procedūras pilnveidošanā. Kopā ar šo memorandu spēkā stājas arī Veselības ministriju kopīgā nostāja par epidemioloģiskām prasībām, spēkā stājas arī informācijas apmaiņa starp Baltijas valstīm par tām personām, kas ieradīsies Baltijas valstīs no citām vietām.

"Šīm personām jāievēro 14 dienu pašizolācija un attiecīgo valstu iekšējais regulējums. Rīt Rīgā tiksies Baltijas valstu ārlietu ministri, lai ne tikai parakstītu memorandu, bet arī apspriestu tālākos soļus, kā veicināt Baltijas vienotās telpas tālāku paplašināšanu," skaidroja Rinkēvičs.

Savukārt ĀM aģentūrai LETA pavēstīja, ka Baltijas valstu darba grupa pie memoranda strādājusi ilgāku laiku, lai nodrošinātu koordinētu un sabiedrības veselības interesēs balstītu ierobežojumu atcelšanu. Līdz ar memoranda parakstīšanu Baltijā atsākas starptautiskie pasažieru pārvadājumi, pārvietošanās pa sauszemi, gaisu un pa jūru, savukārt pārvadājumi ārpus Baltijas valstīm iespējami tikai ar satiksmes ministra atļauju.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, vienošanās starp Baltijas valstīm paredz, ka no 15.maijā Latvija, Lietuva un Igaunija atceļ ierobežojumus personu pārrobežu ceļošanai starp Baltijas valstīm.

Turpmāk bez ierobežojumiem tajās varēs ceļot Baltijas valstu valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties šajās valstīs, ja minētās personas pēdējās 14 dienās nebūs bijušas ārpus Baltijas valstīm, ja minētajām personām nebūs noteikta pašizolēšanās saistībā ar inficēšanos ar Covid-19 vai Covid-19 kontaktpersonas statusa dēļ, kā arī ja minētajām personām nebūs elpošanas ceļu infekcijas pazīmes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu