Nausēda aicina EK aktīvi iestāties par Astravjecas AES drošības prasību izpildi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ceturtdien aicinājis Eiropas Komisiju (EK) darīt visu, lai garantētu Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltās  Astravjecas atomelektrostacijas (AES) drošību, vēl pirms šī spēkstacija iedarbināta.

Šo jautājumu viņš apspriedis telefonsarunā ar EK prezidenti Urzulu fon der Leienu, norādot ka Astravjecas AES ir visas Eiropas Savienības (ES) kodoldrošības problēma, kā arī pārbaudījums ES solidaritātei un atbildībai par saviem pilsoņiem.

"Mums jāgarantē mūsu un visu ES pilsoņu drošība un jāgādā, ka nedrošās trešo valstu spēkstacijās ražota elektroenerģija nenonāk ES iekšējā tirgū," prezidenta biroja paziņojumā citēts Nausēdas teiktais. 

Viņš norādījis, ka uz Astravjecas AES jau nogādāta kodoldegviela pirmajam reaktoram, lai gan joprojām nav atrisinātas ļoti nopietnas kodoldrošības problēmas.

Lietuvas prezidents mudinājis EK mobilizēt visus tās jurisdikcijā esošos instrumentus, lai panāktu, ka Baltkrievija vēl pirms spēkstacijas iedarbināšanas izpilda ES veikto stresa testu prasības, un aicinājis EK vadītāju personīgi iesaistīties šo jautājumu risināšanā. 

Viņš arī izklāstījis Lietuvas nodomu kļūt par ES reģionālo civilās aizsardzības centru ķīmisko, bioloģisko, radiācijas un kodolincidentu gadījumam.

Runājot par ES ekonomiku, Nausēda uzsvēris, ka tās atveseļošanai nepieciešama saskaņota iekšējā tirgus darbība un krīzes apmēriem atbilstoša finansiāla reakcija - palielināts ES daudzgadu budžets un pienācīgs Eiropas atveseļošanas fonds.

"Šī situācija prasa elastīgāku pieeju finanšu instrumentu izmantošanai, īpašu uzmanību pievēršot kohēzijas un lauksaimniecības politikas finansēšanai, kas ļautu ne tikai mazināt pandēmijas sociālekonomiskās sekas, bet arī izmantot situāciju, lai īstenotu projektus digitalizācijas, vides un aprites ekonomikas jomā," viņš norādījis. 

Prezidents uzsvēris, ka ir svarīgi nodrošināt visām dalībvalstīm vienlīdzīgus apstākļus izmantot Eiropas atveseļošanas fonda sniegtās finansiālās iespējas.

Viņš atzinīgi vērtējis EK rosināto atbalsta paketi Austrumu partnervalstīm koronavīrusa uzliesmojuma seku pārvarēšanai, un piebildis, ka krīzes atbalstu nevajadzētu sniegt uz reformu programmu rēķina. 

Pēc Nausēdas teiktā, "šajā grūtajā laikā, kad vērojamas dažu valstu rīkotas dezinformācijas kampaņas, Austrumu partnerības politika un tās darba kārtības nostiprināšana ir īpaši aktuāla".

Lietuvas prezidents uzsvēris, ka jūnijā plānotais Austrumu partnerības forums varētu būt nozīmīgs solis šīs politikas mērķu sasniegšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu