Komisija noraida ieceri ļaut pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem saņemt dīkstāves palīdzības pabalstu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda. Ilustratīvs attēls
Nauda. Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šovakar noraidīja opozīcijas deputātu iesniegto priekšlikumu grozījumiem likumā, kas paredz dot iespēju pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem saņemt dīkstāves palīdzības pabalstu.

Virkne opozīcijas deputātu bija iesnieguši priekšlikumu grozījumiem likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību".

Deputāti rosināja noteikt, ka pašnodarbinātajai personai, kurai Valsts ieņēmumu dienests ir atteicis dīkstāves pabalstu, būtu tiesības pieprasīt dīkstāves palīdzības pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Līdztekus rosināts noteikt, ka, ja krīzes skartā persona ir fiziska persona, kas ir autoratlīdzības saņēmējs, bet nav reģistrējusies kā pašnodarbināta persona, tai arī būtu tiesības pieprasīt dīkstāves palīdzības pabalstu VSAA.

Lai krīzes skartā persona, kas ir autoratlīdzības saņēmēja, pieteiktos dīkstāves palīdzības pabalstam, tai VSAA būtu jāiesniedz dīkstāves palīdzības pabalsta iesniegums līdz 2020.gada 31.maijam par laikposmu no šī gada 14.marta līdz 31.maijam un līdz šī gada 30.jūnijam par laikposmu no 1.jūnija līdz 30.jūnijam.

Minēto priekšlikumu komisijas deputātu vairākums noraidīja. Par likumprojektu kopumā vēl būs jābalso Saeimai. Tas varētu notikt vēl šovakar.

Komisija noraida opozīcijas priekšlikumu par tiesībām Covid-19 krīzes dēļ saņemt papildu piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šovakar noraidīja opozīcijas deputātu iesniegto priekšlikumu likuma grozījumiem, kas paredzētu tiesības Covid-19 krīzes dēļ saņemt papildu piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta.

Opozīcijas deputāti bija iesnieguši priekšlikumu grozījumiem likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību".

Parlamentārieši piedāvāja noteikt, ka par laika posmu, kamēr valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar Covid-19 un līdz šī gada beigām, personas, kurām ir tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti, varēs saņemt ikmēneša papildu piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta 150 eiro apmērā.

Saskaņā ar minēto priekšlikumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinātu piemaksas apmēru no 2020.gada 12.marta un neizmaksāto starpību izmaksātu līdz šī gada 30.jūnijam.

Komisijas deputātu vairākums šo priekšlikumu noraidīja, taču par to vēl balsos Saeima. Likumprojekta galīgais lasījums varētu notikt vēl šovakar.

Komisija nepiekrīt samazināt partijām piešķiramā valsts finansējuma apmēru

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vairākum šovakar noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu likuma grozījumiem, kas Covid-10 krīzes dēļ paredzētu samazināt valsts finansējuma apmēru politiskajām partijām.

Virkne opozīcijas deputātu bija iesnieguši priekšlikumu grozījumiem likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību".

Politiķe Ļubova Švecova (S) skaidroja, ka patlaban politiskajām partijām būtu nepieciešams izvērtēt finansēšanas izdevumus atbilstoši aktuālajai ekonomiskajai situācijai. "Pērn ekonomiskā situācija, kad pieņemts lēmums par lielāku valsts finansējumu partijām, bija citādāka. Tāpēc būtu jāievieš moratorijs par valsts līdzekļu partijām izlietošanu līdz brīdim, kad ekonomika atveseļosies un atgriezīsies vismaz 2019.gada līmenī," teica deputāte, piebilstot, ka saskaņā ar ekonomistu aplēsēm tas varētu notikt aptuveni 2022.gadā.

Priekšlikums grozījumiem paredzēja noteikt, ka līdz 2022.gada 31.decembrim politiskajai organizācijai (partijai) valsts budžeta finansējumu piešķirtu un izmaksātu citādākā apmērā, neievērojot Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā patlaban noteikto.

Rosinājums paredz, ka politiskajai organizācijai (partijai), par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju, piešķirtu valsts budžeta finansējumu kalendāra gada laikā 0,71 eiro apmērā par katru iegūto balsi pēdējās Saeimas vēlēšanās, 0,50 eiro apmērā par katru iegūto balsi pēdējās pašvaldības domes vēlēšanās, 0,50 eiro par katru iegūto balsi pēdējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Tāpat priekšlikums paredz, ka politiskajai organizācijai (partijai), par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā pieci procenti vēlētāju, papildu valsts budžeta finansējums nav piešķirams.

Deputāti rosināja, ka nepieciešams noteikt, ka atlikušie 2020.gada valsts budžetā Politisko organizāciju (pariju) finansēšanai paredzētie līdzekļi nekavējoties novirzāmi budžeta programmai "Līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem".

Minētais priekšlikums komisijas deputātu vairākuma vidū netika atbalstīts. Par likumprojektu kopumā vēl jābalso Saeimai. Iespējams, tas varētu notikt vēl šovakar.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu