Daloties koalīcijas viedoklim par 5% PVN likmes noteikšanu tūrisma nozarei, Saeimas sēdē izsludina pārtraukumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda. Ilustratīvs attēls
Nauda. Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Valdību veidojošo partiju viedoklim par samazinātas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošanu tūrisma nozarei daloties, Saeimas trešajā ārkārtas sēdē izsludināts pārtraukums līdz 19.maijam.

Vairāki opozīcijas deputāti bija rosinājuši likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" noteikt, ka ar Covid-19 izplatību saistītās ārkārtējās situācijas laikā un vienu gadu pēc tās Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteikto samazināto nodokļa likmi 5% apmērā piemēro izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs un sabiedriskai ēdināšanai.

Šovakar šo priekšlikumu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums, kuru vidū bija koalīcijas partijas pārstāvošie politiķi, neatbalstīja.

Sākoties Saeimas sēdei, kurā tiek izskatīti priekšlikumi grozījumiem minētajā likumā, vairāki partijas "KPV LV" deputāti uzsvēra, ka šis priekšlikums tomēr būtu atbalstāms, turklāt tas sakrītot ar ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (KPV LV) redzējumu par to, kā atbalstīt Covid-19 krīzes skarto nozari.

"KPV LV" un opozīcijas deputātu viedoklim pievienojās arī pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš, kurš norādīja, ka tas ir "galīgi sakarīgs priekšlikums", mudinot koalīcijas kolēģus abstrahēties no tā, kurš ir iesniedzis priekšlikumu, un atbalstīt to.

Pēc debašu noslēguma Jaunās konservatīvās partijas deputāti rosināja izsludināt 20 minūtes garu sēdes pārtraukumu.

Noslēdzoties minētajam pārtraukumam, vairāki citi koalīcijas deputāti piedāvāja sēdē izsludināt vēl vienu pārtraukumu, tai gan atsākoties tikai nākamajā nedēļā - 19.maijā plkst.9, ko Seimas deputātu vairākums arī atbalstīja.

Opozīcijas deputāti neslēpa sašutumu par to, ka kārtējo reizi tiekot vilcināta minētā jautājuma atrisināšana, tāpat akcentējot, ka, iespējams, koalīcija nevarot pieņemt, ka izmaiņas var pieņemt arī Saeima bez koalīcijas sanāksmes akcepta. Opozīcijas parlamentārieši arī pauda, ka svarīgākais tomēr ir rezultāts, tāpēc, ja valdību veidojošajām partijām ir nepieciešams pārtraukums, lai diskutētu par šo priekšlikumu un rezultātā to atbalstītu, tad lai tā notiek.

LETA jau vēstīja, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) rosināja piemērot tūrisma un viesmīlības nozarei samazinātu PVN likmi 5% apmērā, lai šīm nozarēm palīdzētu Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzē. 

Vitenbergs 13.maijā informēja, ka finanšu ministra Jāņa Reira (JV) darba grupa pagaidām nav atbalstījusi šo priekšlikumu. Viņš norādīja, ka Ekonomikas ministrija (EM) domās par jauniem priekšlikumiem, lai atbalstītu tūrisma nozari pēc krīzes periodā.

Savukārt Finanšu ministrijā aģentūru LETA informēja, ka darba grupa trešdien, nevis neatbalstīja EM priekšlikumu par samazinātās PVN likmes piemērošanu tūrisma un viesmīlības nozarēm, bet gan uzklausīja ministrijas sniegto informāciju un darba grupa vienojās, ka šis priekšlikums tiks skatīts vispārējās nodokļu sistēmas pārskatīšanas kontekstā, nevis atrauti no tās.

To šodien apliecināja arī Reirs, kurš uzsvēra, ka samazinātā PVN piemērošana nav jautājums, kas būtu skatāms kontekstā ar Covid-19 radīto krīzi, tāpēc jebkādas izmaiņas nodokļos būtu skatāmas, vērtējot izmaiņas nodokļu sistēmā kopumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu