No Covid-19 mirt nedrīkst: kā Krievijā manipulē ar statistiku (92)

Izmeklē "Meduza"
TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 11.maijā paziņoja par "nestrādāšanas režīma" izbeigšanu - laikā, kad Krievijā katru dienu tika reģistrēti ap 10 000 jauniem saslimšanas gadījumiem. Krievijas vicepremjere Tatjana Goļikova lepni norādīja, ka Krievijā mirstība no Covid-19 ir 7,4 reizes zemāka par vidējo rādītāju pasaulē.

Taču demogrāfijas eksperti norāda, ka zemie mirstības rādītāji uz lielās saslimstības fona drīzāk raisa aizdomas. 

Krievijas netipiski zemā mirstība no Covid-19 piesaistījusi angļu valodā rakstošo mediju "The Moscow Times", "The New York Times" un "Financial Times" uzmanību. Tie secinājuši, ka problēma visdrīzāk slēpjas Krievijas izmantotajā nāves gadījumu uzskaites metodoloģijā.

Taču Latvijā bāzētā portāla "Meduza" žurnāliste Lilija Japarova atklājusi, ka metodoloģija ļauj amatpersonām apzināti slēpt nāves gadījumus, lai notušētu, kas patiesībā notiek reģionos ārpus Krievijas lielākajām pilsētām. Mediķi un demogrāfijas eksperti portālam "Meduza" pastāstīja, kad Krievijas morgi kļuva pārslogoti, kurš diktē noteikumus pataloganatomiem un kā federālajā statistikā neparādījās vesela kodolzinātnieku pilsēta.

Krievijas oficiālie dati liecina, ka mazāk nekā 1% no visiem saslimšanas gadījumiem beidzas letāli, savukārt citur Eiropā šis rādītājs svārstās no 1,5% līdz pat 16%.

GALERIJA: Krievijā apglabā ar Covid-19 mirušos

Valsts amatpersonas apgalvo, ka tas skaidrojams ar augsto veselības aprūpes kvalitāti Krievijā. Informācijas avoti Maskavas domē stāsta, ka Krievijas pataloganatomi esot īpaši skrupulozi un (atšķirībā no Rietumu kolēģiem) viņiem jāveic autopsija visiem pacientiem, lai nošķirtu nāves "no Covid-19" no nāvēm "ar Covid-19".

Taču "Meduza" uzrunātie pataloganatomi atklāj, ka viņiem no Krievijas Veselības ministrijas un priekšniecības slimnīcās doti norādījumi "pierakstīt" citus nāves cēloņus.

Demogrāfijas eksperti, kuri seko statistikas datiem, norāda, ka esot pārliecināti - dati par mirstību no Covid-19 tiekot apzināti manipulēti. Tas kropļo sabiedrības un institūciju izpratni par to, kāda ir patiesā Covid-19 situācija Krievijā.

GALERIJA: Pašizolācijas režīms Maskavā

Manipulācijas nav nekas jauns. Federālo veselības aprūpes datu "piekoriģēšana" Krievijā ir ierasta prakse kopš Putina 2012.gada maija rīkojumiem, kad reģionālajām amatpersonām tika dotas instrukcijas samazināt mirstību no sirds un asinsvadu slimībām, vēža, tuberkulozes un autoavārijām, kā arī jaundzimušo mirstību. 2018.gadā Krievijas Nacionālās ekonomikas un publiskās administrācijas prezidentālās akadēmijas, kas atrodas prezidenta administrācijas pakļautībā, paziņoja, ka esot vērojams ar konkrētajiem cēloņiem saistīto nāves gadījumu skaits.

Aprēķinot Covid-19 nāves gadījumus, Krievijas statistikā parādās kļūdas, ko nespēj izskaidrot nekāda birokrātiskā loģika. Tā no Ņižņijnovgorodas reģionālajiem datiem "pazuda" vesela pilsēta. 

11.maijā Sarovas pilsēta - sabiedrībai slēgtais Krievijas kodolpētījumu centrs - ziņoja par pirmo nāves gadījumu no Covid-19, taču tas netika iekļauts reģionālajos statistikas datos, kā noprotams, pēc vietējo varasiestāžu rīkojuma. "Sarova nav iekļauta Ņižņijnovgorodas reģionālajos datos," 7.maijā apstiprināja pilsētas galvenā ārste Irina Ignatjeva.

"Pārbaužu metodoloģijas dēļ kopš 1.maija Sarovas pilsēta netiek atspoguļota Ņižņijnovgorodas reģionālajos datos," vēsta ar sīkiem burtiem rakstīta piezīme zem Covid-19 datu tabulas, ar ko sociālajā tīklā "Instagram" dalījies Ņižņijnovgorodas gubernatora vietnieks Dāvids Meļiks-Guseinovs.

Piezīme parādījās tikai maijā, taču jau reģionālā statistika no Sarovas datiem sāka novirzīties jau aprīlī. Piemēram, 30.aprīlī Meļiks-Guseinovs joprojām runāja par 43 inficētajiem Sarovā, kamēr pilsētas sniegtie dati uzrādīja 55 gadījumus.

"Tikai trīs dienu laikā [Ņižņijnovgorodas] apgabals nokritis no 20. uz 24. vietu reģionālajos rādītājos par inficēšanās gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem," sociālajos tīklos priecājās Meļiks-Guseinovs.

No federālās statistikas Sarovas dati pazuduši vispār. Valdības mājaslapā "StopCoronavirus.rf" kopš maija sākuma nav reģistrēts neviens jauns saslimšanas gadījums Sarovā. Mājaslapā atspoguļoti Ņižņijnovgorodas reģionālās valdības dati, kuros Sarovā atklātie gadījumi vienkārši nav ieskaitīti, liecina "Meduza" veiktais datu salīdzinājums.

"Piezīme par kaut kādu metodoloģiju, kuras dēļ izslēgta Sarova, parādījās tikai pēc tam, kad cilvēki sāka uzdot jautājumus!" portālam stāsta plašākai sabiedrībai slēgtajā pilsētā dzīvojoša sieviete, kura vēlējās palikt anonīma. "Viņi saka, ka tas tāpēc, ka mūsu slimnīcas ietilpst Federālajā medicīnas un bioloģijas aģentūras [FMBA] tīklā un ka dati tiek ieskaitīti tur. Bet kur tad tie dati ir? Kāpēc "StopCoronavirus.rf" nav atsevišķas sadaļas par pilsētām, kas ietilpst FMBA? Kāpēc mēs pēkšņi tikām ielikti "FMBA statistikā", kad uzliesmojums pieņēmās spēkā?"

Sarovas koronavīrusa dati tiek rūpīgi augšuplādēti FMBA mājaslapā, taču ne aģentūra, nedz arī Ņižņijnovgorodas Veselības departaments nevarēja paskaidrot, kāpēc.

13.maijā noslēgtajā pilsētā bija fiksēti 79 inficēšanās gadījumi, bet reģionālās valdības mājaslapā joprojām uzrādījās tikai 43. "Pilsētas galvenais darba devējs ["Rosatom" meitasuzņēmums] cenšas šos gadījumus noklusēt [federālā līmenī], jo grib atsākt darbu un nevēlas būt karantīnā," savu versiju portālam "Meduza" stāsta kāda tur dzīvojoša sieviete. "Šeit visi joprojām iet uz darbu. Es pati tagad atrodos bērnu preču veikalā, un šeit ir vesels lērums cilvēku. Visi grib sapirkt bērniem drēbes, jo bērnudārzi veras vaļā."

Komentāri (92)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu