Amazone varētu kļūt par nākamo koronavīrusu izcelsmes vietu (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Brazīliešu ekoloģijas speciālists Deivids Lapola brīdina: nākamās koronavīrusa pandēmijas izcelsmes vieta varētu būt Amazone. 

Viņš saka, ka cilvēku iejaukšanās savvaļas dzīvnieku pasaulē, kas ir visticamākais koronavīrusa pandēmijas iemesls, Amazonē norisinās lielos mērogos mežu izciršanas dēļ. 

Pētnieki saka, ka savvaļas teritoriju urbanizācija veicina zoonozes (infekcijas slimība, kuras ierosinātājs parazitē kādā dzīvnieku sugā vai vairākās sugās) izplatīšanos. Rezultātā dzīvnieks var nodot kādu slimību arī cilvēkam, kā, visticamāk, ir noticis arī jaunā koronavīrusa gadījumā. Zinātnieki uzskata, ka tas radies sikspārņos strauji urbanizējošajā Hubei provincē, Ķīnā, un cilvēkos nonāca ar vēl viena dzīvnieka starpniecību. 

Lapola, kurš pēta to, kā cilvēku saimnieciskā darbība pārveido tropu mežu nākotnes ekosistēmas, saka, ka līdzīgs process varētu norisināties arī Amazonē. 

“Amazone ir milzīgs vīrusu rezervuārs. Mums labāk nevajadzētu riskēt,” izdevumam “AFP” teica Lapola. 

Zināms, ka pasaulē lielākais lietusmežs tiek izcirsts satraucošā ātrumā. Pagājušajā gadā vien Brazīlijas Amazonē izcirsti desmit tūkstoši kvadrātkilometru meža, un viss joprojām turpinās: no šā gada janvāra līdz aprīlim izcirsti 1202 tūkstoši kvadrātkilometru meža. Tās ir sliktas ziņas ne tikai mūsu planētai, bet arī cilvēka veselībai. 

“Kad tu radi tādu nelīdzsvarotību, kāds vīruss no dzīvnieka var pārlēkt uz cilvēku,” piebilda Lapola. 

HIV, Ebola, denge 

Līdzīgi notika arī ar HIV, ebolu un denges drudzi, kas parādījās un nonāca cilvēkos ekoloģiskās nelīdzsvarotības dēļ. Pagaidām vīrusu uzliesmojumi galvenokārt norisinās Āzijas dienvidos un Āfrikā un bieži ir saistīti ar atsevišķu sugu sikspārņiem.   

Tomēr Amazones lielā bioloģiskā daudzveidība var šo reģionu padarīt par pasaulē lielāko “koronavīrusu baseinu”. 

“Tas ir vēl viens iemesls, kāpēc nevajadzētu Amazoni izmantot neracionāli, kā tas notiek tagad. Mums ir jāmaina mūsu attiecības ar lietusmežiem, citādi pasaule var saskarties ar vēl citām pandēmijām,” skaidroja Lapola.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu