Sākotnējie dati: Latvijā pirmajā ceturksnī bijis mazāks IKP kritums nekā ES vidēji

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis mazāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" sākotnējie dati, kas apkopoti par 20 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2020.gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada samazinājies par 1,5%.

Straujākais ekonomikas kritums pirmajā ceturksnī fiksēts Francijā (-5,4%), Itālijā (-4,8%) Slovākijā un Spānijā (abās valstīs -4,1%), kā arī Beļģijā (-2,8%).

Gada izteiksmē IKP ceturtajā ceturksnī samazinājies 12 ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati, bet pieaudzis astoņās valstīs, no kurām straujākais kāpums bijis Lietuvā (+2,5%), Bulgārijā (+2,4%), Ungārijā (+2%) un Polijā (+1,6%).

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni IKP sarucis par 2,3%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada ceturto ceturksni tas samazinājies par 2,2%.

IKP ceturkšņa salīdzinājumā pirmajā ceturksnī samazinājies 17 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet pieaudzis Somijā (+0,1%), kā arī Rumānijā un Bulgārijā (abās valstīs +0,3%).

Straujākā ekonomikas lejupslīde šajā periodā bijusi Francijā (-5,8%), Slovākijā (-5,4%), Spānijā (-5,2%) un Itālijā (-4,7%). Latvijā IKP pirmajā ceturksnī ceturkšņa salīdzinājumā samazinājies par 2,9%, bet Lietuvā - par 0,2%.

ES ekonomika pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2019.gadā sarukusi par 2,6%, bet eirozonas ekonomika - par 3,2%, un šīs bijušas straujākās lejupslīdes kopš 2009.gada trešā ceturkšņa.

Salīdzinājumā ar ceturto ceturksni IKP ES samazinājies par 3,3%, bet eirozonā - par 3,8%, tādējādi fiksēti straujākie kritumi kopš šo datu apkopošanas sākšanas 1995.gadā.

Ekonomikas lejupslīdi pagājušajā ceturksnī veicinājuši koronavīrusa pandēmijas izplatības ierobežošanai paredzētie pasākumi.

Dati par Grieķiju, Horvātiju, Igauniju, Īriju, Luksemburgu, Maltu un Slovēniju nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu