Teiču dabas rezervātā plāno iznīcināt latvāņu audzes (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

 Lai sabiedrību informētu par invazīvo svešzemju sugu ietekmi uz cilvēka veselību un aizsargājamām dzīvotnēm, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) kopā ar vēl sešiem partneriem iesaistījusies starptautiskā projektā, kura laikā taps dokumentālā filma, sociālās reklāmas, kā arī plānots iznīcināt latvāņu audzes Teiču dabas rezervātā, informēja projekta koordinatore Inese Matisāne.

DAP speciālisti norāda, ka svešzemju augu un dzīvnieku sugu izplatība rada ne tikai kaitējumu videi un cilvēku veselībai, bet arī ekonomiskos zaudējumus visās projektā iesaistītajās valstīs - Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā. Tomēr reģionā nav izstrādāts šādu sugu saraksts un trūkst informācijas par to faktisko izplatību patlaban un prognozēm nākotnē. DAP norāda, ka viena no sugām, kas rada vislielāko apdraudējumu, ir latvāņi.

Lai situāciju uzlabotu, kopīgā projektā apvienojušās DAP, Baltkrievijas Nacionālās zinātņu akadēmijas zinātniskais un praktiskais centrs par bioloģiskajiem resursiem, Daugavpils Universitāte, vides pārvaldītāji no Baltkrievijas Nacionālā parka "Braslavskije ozjora", Aukštaitijas Nacionālais parks un Labanoras reģionālais parks no Lietuvas, kā arī biedrība "Dabas koncertzāle" un Valsts augu aizsardzības dienests.

Projekta mērķis ir dot iespēju iesaistītajām institūcijām vienai no otras mācīties un praktiski iesaistīties kopīgo invazīvo sugu problēmas risināšanā, īstenojot dažādus pasākumus. Piemēram, plānots sagatavot sarakstus ar bīstamākajām svešzemju sugām, izstrādāt mūsdienīgu metodoloģiju monitoringa un uzraudzības veikšanai, kā arī īstenot monitoringu dabā un svešzemju sugu izplatības kartēšanu. 

DAP galvenās projekta aktivitātes ir latvāņu iznīcināšana Teiču dabas rezervātā deviņu hektāru platībā, dokumentālās filmas un sociālās reklāmas izstrāde par latvāņiem, infografiku izveide sabiedrībai par latvāņu ekoloģiju un invazīvām sugām, kā arī izzinošu galda spēļu izstrāde par latvāņa dzīves ciklu.

Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbība programmas projekta "Integrētā pārvaldība un pasākumu kopums, lai mazinātu invazīvo svešzemju sugu negatīvo ietekmi aizsargājamās teritorijās pārrobežu reģionā" izmaksas ir 560 391 eiro. No šīs summas 90% jeb 504 352 eiro veido Eiropas Kaimiņattiecību instrumenta finansējums, bet 10% - projekta partneru līdzfinansējums. DAP plānotais finansējums projekta aktivitāšu īstenošanai ir 78 343 eiro, tajā skaitā 70 509 eiro ir Eiropas Kaimiņattiecību instrumenta finansējums un 7834 eiro ir Latvijas valsts finansējums.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu