Perspektīva dzīvesvieta - Ādaži (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: city24.lv

Ādaži - kāda ir mūsu pirmā reakcija un asociācijas? Armijas treniņu lauks? "Ādažu Čipsi"? Realitātē Ādaži ir ievērības cienīgi, lai par tiem uzrakstītu vairāk, parādot, kā tie attīstījušies un kas pašreiz notiek Ādažos nekustamā īpašuma jomā. 

No Rīgas Ādaži ir nieka 21 km attālumā, turklāt ceļš ir brīnišķīgs - ved caur sakopto Baltezeru, pirms tam var piestāt pie "Baltvillas" restorāna un SPA. Iebraucot Ādažos, pārsteidz to modernums un kārtība: pie Rīgas - Tallinas lielceļa izveidots veikalu un servisu centrs, bet netālu jau pats ciemata centrs. Gribētos nedaudz pieminēt Ādažu vēsturi, kura iestiepjas pat līdz 13. gadsimtam. Ādažu pils Neuermühlen minēta 1204. gadā, bet modernais Ādažu veidols vēlāk veidojas ap Gaujas un Rembergu muižu, kā arī upi Gauju. Ciemats stiepjas gan Gaujas labajā, gan kreisajā pusē. Nesen apstiprinātajā Rīgas metropoles areāla atīstības plānā Ādaži ir viens no pieciem Rīgas satelītcentriem (Pierīgas centri ar īpašu lomu). 

Labajā krastā pašreiz ir izveidota Latvijas armijas militāro treniņu zona, kuru 2016. gadā renovēja un modernizēja, lai uzņemtu lielu skaitu ārvalstu karavīru. Taču Kadaga nav vienīgais labā krasta ciemats - ir vairāki skaisti un sakopti, kā arī jauni un nesen attīstīšanai nodoti ciemati šajā upes pusē. Raksturīgi, ka Gaujas labais krasts ir priežu meža ieskauts, tālāk no centra un aktivitātēm, tuvāk dabai.  

Foto: city24.lv

Savukārt kreisais krasts, kurā lokalizēti visi svarīgākie Ādažu infrastruktūras centri, ir kļuvis par mīlīgu un ģimenēm draudzīgu pilsētciematu. Ādaži ir viens no labākajiem ES struktūrfondu izmantošanas piemēriem: ceļi sakārtoti atbilstoši šodienas prasībām, uz katra ielas krustojuma objektu un ceļu norādes, neskaitāmi veloceliņi, gājēju pārejas, jauna multifunkcionāla sporta arēna, pilsētas parks labiekārtots un apgaismots, uzcelta jauna un moderna Ādažu sākumskola (pašreiz notiek 3. kārtas būvniecība), uzcelts moderns kultūra centrs, un daudz citu piemēru. Ciematā ir Ādažu Brīvā Valdorfa skola, Ādažu Mākslas un mūzikas skola, biblioteka, privātie un pašvaldības bērnudārzi, nesen atvērta dienesta viesnīca, bērnu izklaides centrs "Anventureland" bijušā Ādažu Sporta kompleksa telpās. Plānota jaunas vidusskolas būvniecība un citi projekti. 

Foto: city24.lv

Katrs, kas ierodas Ādažos pirmo reizi, vai pēc ilgāka laika, ir pārsteigts par tā moderno veidolu. Jāpiemin, ka konkursā "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2019" titulu "Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2019" Rīgas plānošanas reģiona pašvaldību grupā ieguva Ādažu novada pašvaldība! Konkursu rīkoja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Valsts reģionālās attīstības aģentūra. 

Īpašumi Ādažos

Kad nu ir iezīmētas pozitīvās attīstības tendences Ādažu ciemā, laiks pieķerties pie īpašumu apskata. Varētu sākt ar to, ar ko lepojas pats ciems - 2019. gadā notikusi vērienīga daudzdzīvokļu māju atjaunošana, kuru vadīja namu pārvaldnieks SIA "Ādažu Namsaimnieks". Tika atjaunotas daudzdzīvokļu mājas Pirmajā ielā 25, 29, 43 un Pasta ielā 4, kā arī Pasta ielā 4 k-2.

Foto: city24.lv

Katrā no šīm mājām nosiltināta fasāde un cokols, pagrabs un jumts, uzstādīti individuālie siltuma skaitītāji, nomainīti logi un durvis, uzlabota ventilācijas sistēma, kā arī nomainīts jumts. Jāsaka, ka retais ciems tik aktīvi strādā pie veco dzīvojamo māju sakārtošanas, kas ne tikai uzlabo kopējo vides izskatu, kas nav mazsvarīgi, bet arī rada siltumenerģijas ietaupījums, kas ļauj samazināt izdevumus par apkuri ziemas periodā. Šis process tiek turpināts un vēl rinda māju iegūs jaunu skatu un mūsdienīgu veidolu.

Šobrīd dzīvokļu pārdošana notiek pilnībā renovētajā projektā Pirmajā ielā 36, kur tiek piedāvāti jauni, nelieli divistabu dzīvokļi (īsteno RACA, SIA).

Foto: city24.lv

Ja paskatāmies uz 2020. gada aprīļa esošo piedāvājumu jaunajos jeb renovētajos projektos tieši Ādažos, tad tas nav liels - tikai ap 12 dzīvokļiem jaunajos projektos (cenas sākot no 1032 līdz 1475 EUR/ m2) un jaunajā/ renovētajā mājā Pirmajā ielā 36 ap 15 - 20 dzīvokļiem (cena 1250 EUR/ m2.) Savukārt Kadagā, otrpus Gaujas, piedāvājuma jaunajos jeb renovētajos projektos nav atrodams. 

Pirmskrīzes būvniecības "bums" paspēja sasniegt arī Ādažus, kur 2008. gadā tika pabeigts daudzdzīvokļu māju projekts Podniekos. Projekts novietots brīnišķīgā vietā - Vējupītes krastā, kur tā met līkumu un izveidojas ainavisks skats. Šajā projektā ir 7 mājas ar kopumā vairāk nekā 500 dzīvokļiem, auto stāvvietām, savu parku un netālu izveidotu privāto bērnudārzu "Patnis". No šī projekta līdz ciemata centram ir aptuveni 2 km. 

Foto: city24.lv

Savukārt pašā Ādažu centrā, pretīm ciemata veikaliņu pudurim, novietojusies daudzdzīvokļu jaunbūve Gaujas ielā 11. 

Foto: city24.lv

Jaunākais Ādažu daudzdzīvokļu māju projekts ir "Pine Eden", kura nosaukums runā pats par sevi. Tas ir novietots priežu meža ielokā, nieka 500 metru attālumā no Lielā Baltezera. Tajā ir tikai deviņi trīs istabu dzīvokļi, kas veido privātu un noslēgtu atmosfēru. Māja atrodas Jaunkūlu ielā 27 un ekspluatācijā to plānots nodot aptuveni 2020. gada aprīlī. Celtniecības laikā praktiski visi dzīvokļi jau izpirkti. Aptuveni 100 metru attālumā garām iet Rīgas iela, Ādažu centrs - 1.3 km attālumā. 

Foto: city24.lv

Nepilna kilometra attālumā no Podnieku daudzdzīvokļu projekta izveidots jauns privātmāju ciemats "Dailas". Tā attīstītājs ir "Nordic Villages". Ciemats izceļas ar pilnībā pabeigtu labiekārtojumu - bruģētas un izgaismotas ielas, pilsētas ūdens kanalizācija, gāze un optiskas internets. Ciemats atrodas aptuveni 2 km attālumā no Ādažu centra, netālu no pašreiz renovācijas stadijā esošā Gaujas - Baltezera kanāla, kas tika izbūvēts 1903. gadā kā Gaujas - Daugavas ūdensceļa sastāvdaļa. Plānots, ka pa kanālu, kurš ir vairāk kā 3 km garš, kursēs kuģīši, iedzīvotāji varēs laivot, krastmala tiks sakopta un apzaļumota. 

Par "Dailas" ciemata attīstību un projektiem

Foto: city24.lv

Attīstītājs "Art Terra", kas aptuveni gadu atpakaļ pabeidza nelielu, bet elitāru dzīvokļu projektu Imantā, Anniņmuižas bulvārī 11, blakus savam iepriekš celtajam 20 dzīvokļu projektam "Bitera 6",  ciematā "Dailas" ceļ 5 mājas. No tām divas ir dvīņu mājas un viena - privātmāja. Mājas ir dažādās tapšanas stadijās - ir tādas, kas atrodas projekta un pamatu stadijā, bet citā jau rit sētas labiekārtošana un iekšējā apdare. Vairāk par projektiem: šeit

Foto: city24.lv

Ciematā "Dailas" attīstītājs "Nordic Villages" iegādei piedāvā mājas pilnā apdarē, kas jau gatavas dzīvošanai. Moderns skandināvisks izskats, ērts plānojums un augsti energoefektivitātes rādītāji - tie ir tikai daži rādītāji, kas raksturo šīs gatavās mājas. Iegādei pieejami arī zemes gabali ar visām pilsētas komunikācijām savas sapņu mājas būvniecībai.

Foto: city24.lv

Savukārt atgriežoties Gaujas labajā krastā, ir jāatzīmē "Saules ciema" projekts. Šis ir interesants un ekoloģijai draudzīgs dzīvojamo māju projekts, kas atrodas kilometra attālumā no Kadagas pirmsskolas izglītības iestādes, kā arī 3.9 km attālumā no Ādažu vidusskolas. Nelielas un optimāla plānojuma (96 m2) modernas, koka karkasa, vienstāva dvīņu mājas ar 1000 m2 zemi. Mājas plānojums ļoti pārdomāts: liela viesistaba ar virtuves zonu un trīs izolētas guļamistabas, terase ar skatu uz dārzu. 

Foto: city24.lv

Kopumā Ādaži ir perspektīva vieta, kur dzīvot tiem, kuri meklē modernu, sakoptu ciematu Pierīgā, dabas un ūdens tuvumā, kā arī ar labu infrastruktūru un iespēju piedalīties sabiedriskajā dzīvē. Ciematā tiek organizēti daudzi pasākumi gan bērniem un ģimenēm, gan sporta, kultūras un mākslas jomā. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu