Orbāns signalizē par ārkārtas pilnvaru termiņa beigām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien signalizēja par ārkārtas pilnvaru termiņa beigām, ko viņa valdībai uz Covid-19 krīzes laiku deleģējis valsts parlaments.

"Mēs sagaidām, ka valdība maija beigās varēs nodot atpakaļ parlamentam īpašās pilnvaras, ko tā saņēma pandēmijas dēļ," vizītes gaitā Serbijā sacīja Orbāns.

Ungārijas parlaments 30.martā nobalsoja par ārkārtas likumdošanas normām, kas premjeram piešķīra pilnvaras veikt valsts pārvaldi ar dekrētu palīdzību.

Ārkārtas pilnvaras tika piešķirtas uz laiku, līdz valdība būs pasludinājusi, ka Covid-19 krīze ir beigusies, konkrētu datumu nenosakot.

Kritiķu pārmetumus par virzību uz autoritārismu Budapešta noraidījusi kā "viltus ziņas" un uzver, ka valdības pilnvaras ir proporcionālas un ka parlaments tās jebkurā brīdī var atsaukt.

"Ungārijā izveidotā īpašā tiesiskā kārtība nodrošinājusi, ka valdība un tās līderis pandēmijas apstākļos var pieņemt nopietnus un sarežģītus lēmums ātri," ar Serbijas prezidentus Aleksandru Vučiču kopīgajā preses konferencē sacīja Orbāns.

"Visiem būs iespēja atvainoties Ungārijai par nepamatotajām apsūdzībām saistībā ar šo likumu," viņš piebilda.

Valstī ar desmit miljoniem iedzīvotāju apstiprināti vairāk nekā 3400 inficēšanās gadījumu ar koronavīrusu, 442 sasirgušie aizgājuši no dzīves, liecina piektdien apkopotie dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu