Latvijā teju katrā piektajā rakstu darbā tiek konstatēts plaģiāts (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Vidējais plaģiātisma līmenis Latvijā ir 19,9% jeb teju katrā piektajā rakstu darbā tiek konstatēts plaģiāts, aģentūrai LETA pavēstīja plaģiātisma noteikšanas servisa "Plag.lv" pārstāvji.

Plaģiātisma pārbaudes bezmaksas resurss "Plag.lv" ir apkopojis jaunākos datus par plaģiātisma līmeni un tendencēm Latvijā. Pašlaik plaģiātisma pārbaudes aktivitātē novērojams straujš kāpums, jo topošie speciālisti strādā pie kvalifikācijas un studiju noslēguma darbiem.

Vienlaikus "Plag.lv" pārstāvji atklāja, ka Latvijā teju katrā piektajā rakstu darbā tiek konstatēts plaģiāts, taču uzsvēra, ka tajā pat laikā Latvijā novērojams mērķtiecīgs darbs plaģiātisma apkarošanā, kas rezultējies ar panākumiem - piecu gadu laikā plaģiātisma izplatība Latvijā samazinājusies par 2%, kamēr attīstītajās Rietumvalstīs notiek tieši pretējais - svešu darbu piesavināšanās pārkāpumu kļūst arvien vairāk.

Servisa pārstāvji informēja, ka plaģiātisma pārbaudes aktivitāte valstī ir ļoti augsta - tie ir 2600 pieprasījumi uz miljonu iedzīvotāju. Taču citviet Eiropā šis skaitlis esot divreiz vai pat trīs reizes mazāks.

Tā kā "Plag.lv" ir daļa no starptautiska plaģiātisma pārbaudes resursu tīkla, servisa pārstāvji novērojuši, ka piemēram, Itālijā,vidējais plaģiātisma līmenis ir 17%, Spānijā - 16,3%, bet Norvēģijā - 13,8%.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā Latvijā, kad visās mācību iestādēs ieviesta tālmācība, plaģiātisma kontrole palielinājusies par 15%.

Plaģiāts ir cita autora ideju vai vārdu piesavināšanās un vēlāka uzdošana par saviem, cita autora darba izmantošana nenorādot atsauces uz to, kā arī ideju zādzības.

"Plag" ir globāls plaģiātisma noteikšanas serviss, kas apkalpo klientus no vairāk nekā 90 pasaules valstīm, tostarp, Latvijā, Lietuvā, ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Francijā un citviet. "Plag.lv" pamatpakalpojums saistīts ar plaģiātisma noteikšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu