Ford izpētes nolūkos ražo putnu mēslus, un tas nav joks (3)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Putns uz automašīnas jumta
Putns uz automašīnas jumta Foto: TVNET

Varbūt arī izklausās bezgala aplami, tomēr tā ir taisnība - Ford savās laboratorijās patiešām ražo putnu izkārnījumus. Un ne jau tāpat vien, prieka pēc, bet gan izpētes vārdā un galu galā arī mūsu visu labā.

Ikviens auto lietotājs zina, cik grūti ir notīrīt putna noķēzītu auto. Ekskrementi tik labi pieķeras virsmām, ka, piemēram, vējstikla notīrīšanai nereti nākas ievērojami patukšot logu tīrāmā šķidruma tvertni, bet virsbūvi var savest kārtībā tikai ar speciāliem līdzekļiem. Bet tas ir ārkārtīgi svarīgi, jo, vilcinoties ar mašīnas notīrīšanu, var tikt nodarīts neatgriezenisks kaitējums virsbūves krāsojumam, norāda vācu AutoBild.

Šī problēma ir vispārzināma, tādēļ Ford savās laboratorijās ir izstrādājuši un izgatavo mākslīgus putnu ekskrementus, kas pēc ķīmiskā sastāva atbilst visdažādākajām Eiropā sastopamajām putnu sugām.

Foto: TVNET

Lai kārtīgi pārbaudītu, cik izturīgs ir krāsojums pret nākotnē potenciāli gaidāmajiem pārbaudījumiem, svaigi krāsotas virsmas tiek kārtīgi notraipītas ar mākslīgajiem ekskrementiem un pēc tam ievietotas krāsnī, kur šīs instalācijas tiek uzkarsētas līdz 60 grādiem.

Tā tiek imitēts saulē sakarsis auto, kura lakas virskārta vispirms kļūst mīksta un izplešas, bet savelkas, kad atdziest, un putnu ekskrementus notīrīt kļūst sevišķi sarežģīti. Lai to novērstu, Ford ir inženieri, kuri eksperimentē ar krāsu maisījumiem, pigmentiem un papildvielām. Viņu uzdevums - radīt tādu virsbūves krāsojumu, kas nemaina īpašības un izskatu ne tikai pēc putnu uzlidojuma, bet arī pēc ilgstošas pakļaušanas ultravioletajam starojumam, lielam salam, sālim, netīrumiem, gaisa piesārņojumam, degvielas traipiem un tamlīdzīgi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu