"Media Support" prasība par aizliegumu pirkt "Radio SWH" nonākusi līdz Senātam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Radio SWH" jaunās telpas "Radio SWH" biznesa centrā.
AS "Radio SWH" jaunās telpas "Radio SWH" biznesa centrā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Administratīvā apgabaltiesa noraidījusi kompānijas "Media Support" prasību par tai noteikto Latvijas valdības aizliegumu pirkt "Radio SWH" akcijas, taču nu šī lieta nonākusi Augstākajā tiesā (Senātā), kam tagad jālemj par lietas skatīšanu, liecina publiski pieejamā informācija.

Dati Tiesu informācijas sistēmā liecina, ka lieta Senātā saņemta 5.maijā, taču skatīšanas datums tai nav noteikts.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto" pērn vēstīja, ka Māra Kučinska (ZZS) valdība nav piekritusi AS "Radio SWH" pārdošanas darījumam - to gribēja pirkt ar Šveices advokātu Rūdolfu Meroni saistītais uzņēmums "Media Support", taču nacionālās drošības interesēs darījums apturēt.

"Radio SWH" kā medijs ar plašu tirgus pārklājumu ir atzīts par nacionālajai drošībai nozīmīgu uzņēmumu. Pirms trim gadiem likumā veiktās izmaiņas paredz, ka šādu uzņēmumu pārdošana var notikt tikai ar valdības atļauju.

"Radio SWH" 2018.gada septembrī paziņoja par īpašnieku maiņu. Igaunijā dzīvojošās Tatjanas Tolstajas 80% "Radio SWH" akciju nopirka uzņēmums "Media Support", ko vada Meroni "labā roka" Aivars Gobiņš, vēstīja raidījums. Komercreģistrā lasāms, ka tas pieder Austrijas uzņēmumam "Baltic News Network", aiz kura kā patiesā labuma guvēja norādīta austriete Urzula Haranda.

Savukārt Harandas un viņas vīra Franca ceļi daudz krustojušies ar advokātu no Meroni, kurš pašlaik Latvijas prokuratūras uzdevumā glabā smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivaram Lembergam iespējams slēpti piederošo mantu, vēsta raidījums. Valsts apsūdzības uzturētāji Lemberga lietā uzskata, ka Haranda ir Meroni uzticības persona.

Tomēr Kučinska valdība slēgtā sēdē nav piekritusi minētajai "Radio SWH" akciju pārdošanai, to "de facto" apliecinājuši vairāki avoti. Valdības lēmums un pamatojums ir slepeni.

"Latvijas Avīze" iepriekš vēstīja, ka darījuma summa varētu būt 2,2 miljoni eiro.

2019.gadā "Radio SWH" apgrozījis 2,92 miljonus eiro, pērno gadu noslēdzot ar 181 232 eiro peļņu. Uzņēmuma peļņa gada laikā palielinājusies par sešiem procentiem.

Uzņēmums dibināts 1993.gada aprīlī, un tās pamatkapitāls ir 2,536 miljoni eiro.

"Media Support" dibināta 2011.gadā, tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kā liecina "Firmas.lv" dati, uzņēmuma apgrozījums tā pastāvēšanas vēsturē nav pārsniedzis 650 000 eiro, bet peļņa - 30 000 eiro. 2018.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 646 658 eiro, bet uzņēmums strādāja ar zaudējumiem - 27 892 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu