Tramps veic "tīrīšanu" valdības uzraugu rindās (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps varētu būt "rīkojies nelikumīgi", atlaižot Valsts departamenta iekšējo uzraugu, ja šo lēmumu motivēja atriebība par kādu no tā veiktajām izmeklēšanām, svētdien paziņoja ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi.

Tramps piektdienas vakarā atlaida ģenerālinspektoru Stīvu Liniku, kas izmeklējis valsts sekretāra Maika Pompeo darbību.

Liniks ir ceturtais ģenerālinspektors, ko Tramps atlaidis pēc tam, kad republikāņu kontrolētais Senāts attaisnoja prezidentu impīčmenta prāvā.

"Prezidentam ir tiesības atlaist jebkuru federālās valdības darbinieku, taču, ja tā izskatās pēc atriebības par kādu ģenerālinspektora veikto izmeklēšanu, tad tas varētu būt nelikumīgi," Pelosi teica raidorganizācijai CNN.

ASV Kongresa demokrāti, kuri darbojas Ārlietu komitejā, sestdien uzsāka pārbaudi par Linika atlaišanu. Viņi atsaucās uz ziņām, ka Pompeo esot personīgi ieteicis atlaist Liniku, jo viņš "bija atklājis izmeklēšanu par paša valsts sekretāra Pompeo iespējamiem pārkāpumiem".

Tramps aprīlī atlaida ģenerālinspektoru koronavīrusa jautājumos Glenu Fainu, kura uzdevums bija pārraudzīt valdības finanšu pasākumus Covid-19 krīzes seku novēršanai. 

Tramps arī paziņoja par izlūkdienestu ģenerālinspektora Maikla Atkinsona atlaišanu. Atkinsons bija iesaistīts ar trauksmes cēlēja ziņojumu saistītajos notikumos, kas noveda pie Trampa impīčmenta. Republikāņu un demokrātu senatoru grupa pēc tam pieprasīja paskaidrojumu no Trampa, kāpēc viņš pieņēmis šādu lēmumu.

Šomēnes Tramps atlaida Kristiju Grimu, kura vadīja ģenerālinspektora biroju veselības un sociālo pakalpojumu jomā. Tramps apsūdzēja viņu "viltus dosjē" sagatavošanā par to, ka ASV slimnīcām trūkst vajadzīgo līdzekļu, lai apkarotu koronavīrusa uzliesmojumu.

Aģentūras "Reuters" aptaujātie eksperti norāda, ka Trampa rīcība apdraud valdības iekšējās uzraudzības funkciju, ko pilda ģenerālinspektori, tiem izjūtot politisku spiedienu nostāties prezidenta pusē vai arī zaudēt darbu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu