Lai aktualizētu problēmas kultūras jomā, Reinis Jaunais sasit ģitāras (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Reinis Jaunais
Reinis Jaunais Foto: kadrs no video

Pašreizējās krīzes dēļ neskaitāmi daudz cilvēku ir spiesti pamest savu iemīļoto nodarbi, jo šajā situācijā vairs nespēj nodrošināt iztiku. Krīze smagi skārusi arī daudzus mūziķus, kuru pasākumi ir atcelti, tomēr lielā daļā gadījumu saskaras ar dīkstāves pabalstu atteikumiem. Šai problēmai veltīts video drūmos toņos dziesmai "Haoss ir kārtība" no grupas "Reinis Jaunais ar trio" albuma "Pretpolu vienādības".

Daļa sabiedrības uzskata, ka radošajā industrijā krīzes nav, jo nekas netraucē radīt ko jaunu, turklāt populārs ir viedoklis, ka kultūras nozarē strādājošajiem šobrīd ir daudz brīvā laika atpūtai.

Mūziķis uzsver, ka realitātē ir grūti radīt ko jaunu, ja nezini, vai pietiks naudas izdzīvošanai.

Tomēr mūziķiem bez jebkāda atalgojuma joprojām nepieciešams katru dienu vingrināties, gatavot video, ierakstus, organizēt vasaras pasākumus un cerēt, ka tie notiks. Reinis Jaunais piebilst, ka viņa kolēģu vidū līdz šim reti kurš jutis, ka runas par atbalstu mūziķiem piepildītos dzīvē. Tā vietā daudzi saskaras ar šķēršļiem iegūt pabalstus kaut vai tā iemesla dēļ, ka daļu ienākumu veido pašnodarbinātā vai mikrouzņēmuma darbība un otru daļu - autoratlīdzības līgumi. Lai arī nodokļi maksāti likumā noteiktā kārtībā, tomēr pabalsti netiek aprēķināti, ņemot vērā visus ienākumu avotus kopā.

"Pašreizējā situācijā daudzi mani kolēģi izjūt depresiju, apātiju un varbūt pat nožēlo izvēlēto mūzikas ceļu, kurš ievedis strupceļā, pēc ikdienišķa stundām ilga treniņa gadiem ilgi, kā arī naudas ieguldījumiem ierakstos," tā Reinis Jaunais. "To šajā video simbolizē sasistie mūzikas instrumenti un sadedzinātās notis. Sliedes simbolizē vietu, kur daudzu lielisku cilvēku dzīves beigušās traģiski, tostarp ģeniālā Emīla Dārziņa gadījumā. Skriešana simbolizē bēgšanu no realitātes. Nedaudz optimistiskās beigas simbolizē mūzikas skatuves atdzimšanu entuziastiskas neatlaidības dēļ, tomēr tā būs pamatīgi iedragāta. Varat minēt pārējos simbolismus,"

Uz pārmetumiem par mūzikas instrumentu laušanu Reinis atbild, ka tie jau pirms filmēšanas bijuši pārāk sabojāti, lai tos spēlētu vai labotu.

Video veidoja Laima Jaunā un Deivids Lagzdiņš. Dziesmas ierakstā piedalījušies mūziķi Ivars Logins, Erna Daugaviete, Lauma Kazaka, Krists Kazaks.

Noskaties video!

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu