Ķīna sola $2 miljardus cīņai ar pandēmiju (5)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna nākamajos divos gados atvēlēs divus miljardus dolāru globālajai cīņai ar jaunā koronavīrusa pandēmiju, pirmdien paziņojis Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins.

Uzrunā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ikgadējā konferencē Sji sacīja, ka šī nauda nebūs paredzēta tikai veselības nozarei, bet arī attīstības palīdzībai pandēmijas skartajām valstīm.

Ķīnas prezidents aicināja citas valstis palielināt savu finansējumu PVO, kas ir ANO organizācija. Viņš sacīja, ka PVO, kurai ASV apturējusi finansējuma piešķiršanu, būtu jāvada globālā cīņa ar pandēmiju.

Sji pavēstīja, ka Ķīna jebkādu izstrādāto vakcīnu pret koronavīrusu padarīs par "globālu sabiedrisko labumu".

Prezidents arī paziņoja, ka Ķīna atbalsta globālās reakcijas uz pandēmiju visaptverošu novērtējumu pēc tam, kad pandēmija būs pakļauta kontrolei.

Sji apgalvoja, ka Ķīnai vienmēr bijusi "atklāta, caurspīdīga un atbildīga attieksme" un tā laicīgi dalījusies ar informāciju par jauno koronavīrusu.

PVO ikgadējā sanāksmē, kas šoreiz pirmo reizi notiek virtuālā formātā, tiks apspriesta Eiropas Savienības (ES) iesniegtā rezolūcija, kurā aicināts "objektīvi, neatkarīgi un visaptveroši izvērtēt" starptautisko reakciju uz jaunā koronavīrusa izraisīto krīzi.

Sji sacīja, ka šādam izvērtējumam vajadzētu apkopot pieredzi un novērst trūkumus.

Arī ASV un Austrālija pēdējās nedēļās aicinājušas izmeklēt jaunā koronavīrusa izcelsmi.

ASV prezidents Donalds Tramps un valsts sekretārs Maiks Pompeo ir apsūdzējuši Ķīnu, ka tā nav laikus dalījusies ar informāciju par jauno koronavīrusu un tā izplatīšanos, kā arī izteikuši pieņēmumus, ka vīruss izplatījās no laboratorijas Uhaņā.

Vairums zinātnieku uzskata, ka vīruss sākotnēji bija sastopams dzīvniekos, no kuriem tika nodots cilvēkiem.

Ķīna ir stingri noliegusi pārmetumus par informācijas slēpšanu un apgalvo, ka vienmēr laikus dalījusies informācijā ar PVO un citām valstīm.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu